El 10% dels pacients postcovid sense problemes pulmonars presenta dos dels símptomes més freqüents de l’anomenat “covid persistent”: dispnea i fatiga a causa d’una alteració muscular perifèrica (extremitats inferiors i superiors) i respiratòria. Segon un estudi realitzat pel Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Mataró, un programa de rehabilitació personalitzat i dissenyat exclusivament per aquest tipus de pacients, comportant una millora important d’aquests símptomes.
Aquest programa de rehabilitació es caracteritza pel seu enfocament personalitzat i l’estudi s’ha fet amb un total de 77 pacients (el 65% homes i el 35% dones) amb una edat mitjana de 55 anys i una mitjana d’ingrés de 25 dies.
Cada pacient s’avalua, a l’inici del programa, de forma individualitzada i presencial, amb una valoració de la força de la musculatura respiratòria, de la musculatura perifèrica, una bioimpadanciometria (prova que permet conèixer la composició corporal de la persona) i una prova d’esforç. Amb els resultats, a tots els pacients se’ls hi prescriu un tractament de rehabilitació personalitzat que realitzen de forma telemàtica des de casa seva.
Els resultats
Després d’una mitja de 30 sessions de rehabilitació telemàtica s’aconsegueix una millora de l’eficàcia mecànica en un 40,35%; una millora de l’eficiència ventilatòria en un 20% i un increment del consum d’oxigen d’un 18% (augment la capacitat de l’organisme d’absorbir, transportar oxigen als diferents òrgans i teixits), entre d’altres. “Aquests canvis observats indiquen una millora de la musculació del pacient, de la seva salut cardiorespiratòria, així com una millora de la força muscular amb una menor despesa energètica a l’hora de dur a terme una activitat física”, afirma el doctor Eulogio Pleguezuelos, cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital de Mataró, que afegeix que “en general, tot això es correspon amb un canvi positiu en el pacient quant a disminució de la dispnea i fatiga, i quant a una millora general del seu estat físic i de la seva qualitat de vida”.
Programa pioner
El programa consisteix en un sistema de telemedicina en el que participa el metge rehabilitador, fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals, amb l'objectiu de poder iniciar de forma precoç la rehabilitació del malalt covid persistent, un cop han estat donats d'alta, per minimitzar les seves seqüeles físiques. Aquestes estan relacionades amb els dies d'ingrés que ha requerit el pacient, amb el seu pas de l'UCI i amb la síndrome d'hiperinflamació propi de la COVID-19, que comporta la destrucció d'unes proteïnes de la musculatura i provoca fatiga i debilitat dels membres inferiors, superiors i de la musculatura respiratòria.
Més salut per un futur millor
Aquest projecte s’emmarca dintre del programa “Impulsem la recerca” del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i que enguany se centra a combatre la COVID 19. El CSdM té en marxa la campanya “+Salut x a un futur millor” de sensibilització pública i captació de fons per ajudar a finançar projectes de recerca que impactin positivament en les condicions de vida dels maresmencs i maresmenques, amb l'objectiu de millorar l'abordatge de la malaltia, les seves seqüeles del que ja s’anomena “covid persistent” i de la relació amb les famílies.
Comentaris (2)