La rehabilitació funciona contra la “Covid persistent”
La rehabilitació funciona contra la “Covid persistent”

La rehabilitació funciona contra la “Covid persistent”

El 10% dels pacients covid de l’Hospital de Mataró presenten dispnea i fatiga i amb la rehabilitació milloren l’eficàcia mecànica en un 40% i incrementen la capacitat respiratòria en un 20%

El 10% dels pacients postcovid sense problemes pulmonars presenta dos dels símptomes més  freqüents de l’anomenat “covid persistent”: dispnea i fatiga a causa d’una alteració muscular  perifèrica (extremitats inferiors i superiors) i respiratòria. Segon un estudi realitzat pel Servei de  Rehabilitació de l’Hospital de Mataró, un programa de rehabilitació personalitzat i dissenyat  exclusivament per aquest tipus de pacients, comportant una millora important d’aquests  símptomes.  

Aquest programa de rehabilitació es caracteritza pel seu enfocament personalitzat i l’estudi s’ha fet  amb un total de 77 pacients (el 65% homes i el 35% dones) amb una edat mitjana de 55 anys i una  mitjana d’ingrés de 25 dies.  

Cada pacient s’avalua, a l’inici del programa, de forma individualitzada i presencial, amb una  valoració de la força de la musculatura respiratòria, de la musculatura perifèrica, una bioimpadanciometria (prova que permet conèixer la composició corporal de la persona) i una prova  d’esforç. Amb els resultats, a tots els pacients se’ls hi prescriu un tractament de rehabilitació  personalitzat que realitzen de forma telemàtica des de casa seva.  

RHB telemàtica

La rehabilitació telemàtica

Els resultats

Després d’una mitja de 30 sessions de rehabilitació telemàtica s’aconsegueix una millora de  l’eficàcia mecànica en un 40,35%; una millora de l’eficiència ventilatòria en un 20% i un increment  del consum d’oxigen d’un 18% (augment la capacitat de l’organisme d’absorbir, transportar oxigen  als diferents òrgans i teixits), entre d’altres.   “Aquests canvis observats indiquen una millora de la musculació del pacient, de la seva salut  cardiorespiratòria, així com una millora de la força muscular amb una menor despesa energètica a  l’hora de dur a terme una activitat física”, afirma el doctor Eulogio Pleguezuelos, cap del Servei de  Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital de Mataró, que afegeix que “en general, tot això es  correspon amb un canvi positiu en el pacient quant a disminució de la dispnea i fatiga, i quant a una  millora general del seu estat físic i de la seva qualitat de vida”.  

Programa pioner

El programa consisteix en un sistema de telemedicina en el que participa el metge rehabilitador, fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals, amb l'objectiu de poder iniciar de  forma precoç la rehabilitació del malalt covid persistent, un cop han estat donats d'alta, per  minimitzar les seves seqüeles físiques. Aquestes estan relacionades amb els dies d'ingrés que ha  requerit el pacient, amb el seu pas de l'UCI i amb la síndrome d'hiperinflamació propi de la COVID-19, que comporta la destrucció d'unes proteïnes de la musculatura i provoca fatiga i debilitat dels  membres inferiors, superiors i de la musculatura respiratòria.  

Més salut per un futur millor

Aquest projecte s’emmarca dintre del programa “Impulsem la  recerca” del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i que enguany se centra a combatre la COVID 19. El CSdM té en marxa la campanya “+Salut x a un futur millor” de sensibilització pública i captació  de fons per ajudar a finançar projectes de recerca que impactin positivament en les condicions de  vida dels maresmencs i maresmenques, amb l'objectiu de millorar l'abordatge de la malaltia, les  seves seqüeles del que ja s’anomena “covid persistent” i de la relació amb les famílies.  

 

Arxivat a:

Comentaris (2)

Audrey Fa 1 any
"Sou uns herois" La vostra dedicació és una autèntica lliçó de la vida. Gràcies ! A tots els treballadors mèdics de l’hospital de Mataró. A tots els sanitaris que lluiten per salvar-se la vida ♥ ️
Antonio Recio Fa 1 any
Por qué no se juntan más? la gente se cree que sólo con una mascarilla quirúrgica ya se soluciona el contagio. Si de verdad esto es así el virus es una patraña con la que algunos listos se están forrando. Basta ya

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive