Quines vitamines hem de potenciar durant l’hivern
Quines vitamines hem de potenciar durant l’hivern

Paula Saez

Quines vitamines hem de potenciar durant l’hivern

L’hivern ja és aquí i es tracta d'una època en què les nostres defenses baixen considerablement, per la qual cosa ens hem de protegir de manera adequada.

Ens trobem immersos en el mes de desembre, sinònim de Nadal i de plats calents que ens ajudin a combatre el fred. Més enllà de la COVID-19, en aquesta època ens podem refredar o tenir grip amb molta més facilitat que en el cas d’altres mesos de l’any.

Per aquest motiu, reforçar les nostres defenses i vitamines és imprescindible per poder combatre qualsevol malaltia estacional que tracti de fer-se lloc en el nostre organisme. A continuació us expliquem les vitamines principals que hem de potenciar i especifiquem en quins aliments les podeu trobar.

Quines vitamines hem de potenciar al hivern

  • Vitamina A: ens ajuda a millorar la nostra vista però també està associada a tenir una major resposta immune i una reducció del risc d’infecció de diverses malalties. Si portem una dieta equilibrada i mengem aliments com verdures de fulla verda (espinacs, ruca i kale, entre d’altres), tonyina, ous, lactis, pastanagues i moniatos, podrem augmentar els nostres nivells de vitamina A i betacarotens en sang.
  • Vitamina C: tot i que no ens protegeix dels refredats, sí pot reduir el temps que ens fan efecte. La font alimentària de vitamina C més coneguda són les taronges, però altres aliments com els pebrots, el brocoli, les verdures de fulla verda i els nabius vermells també ens ajuden a adquirir aquest tipus de vitamina essencial per al nostre organisme.
  • Vitamina D: és habitual patir un dèficit d’aquesta vitamina, ja que és la que s’obté a través dels rajos solars. Si sumem la llarga temporada de confinament causat per la pandèmia als mesos d’hivern, on a les sis de la tarda ja és fosc, ens dona com a resultat una falta de vitamina D important. Per aconseguir pujar els seus nivells, podem prendre el sol tot el que puguem (sortint a passejar els caps de setmana pel matí en cas que de treballem en una oficina, per exemple) o ingerint els següents aliments, fonts naturals de vitamina D: peix (salmó, tonyina i sardines), ous, lactis i bolets.
  • Vitamina E: es tracta d’un tipus de vitamina soluble al greix i resulta un potent antioxidant que serveix per a enfortir el sistema immunològic. És comú escoltar que ajuda a millorar diverses malalties com el càncer o l’artritis, a més de retardar el procés d’envelliment. Si portem una dieta equilibrada és estrany que tinguem un dèficit d’aquest tipus de vitamina, ja que es troba als fruits secs, els olis vegetals (com el de gira-sol o el de blat) i als productes integrals.

En general, portar una dieta equilibrada és clau a l’hora de mantenir-nos sans i amb uns nivells adequats de vitamines. Tot i això, fer-nos anàlisis de sang durant aquesta temporada d’hivern és més que recomanable per poder descobrir si patim algun dèficit i per aquest motiu hem de prendre suplements o cap medicament que ens ajudi a reforçar el nostre sistema immunològic. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive