Alcohol i hepatitis
Alcohol i hepatitis

Quant d’alcohol has d’ingerir per augmentar el risc de patir hepatitis

L’hepatitis alcohòlica consisteix en una inflamació del fetge deguda al consum d’alcohol de manera continuada i abusiva

banner no facis cua3
 

L’alcohol és el responsable de diverses malalties, una d’ella l’hepatitis. Prendre alcohol associat a estar més exposat a patir aquesta malaltia depèn de diferents factors, però un d’ells és clau: la quantitat, i aquesta és molt menor del que molta gent es pensa.

El fetge és l’òrgan més perjudicat per la ingesta d’alcohol, ja que després de ser absorbit a l’intestí, es processa principalment en aquest òrgan i a mesura que es metabolitza, es generen substàncies que poden malmetre el teixit hepàtic. Evidentment, quant més alcohol es consumeix, mes gran és la lesió hepàtica, però el fetge és un òrgan molt resistent que pot continuar funcionant fins i tot que el 80% del mateix està lesionat. Les tres grans malalties que l’alcohol pot causar en el fetge són l’esteatosi hepàtica (fetge gras) alcohòlica, l’hepatitis alcohòlica i la cirrosi.

L’hepatitis alcohòlica consisteix en una inflamació del fetge deguda al consum d’alcohol de manera continuada i abusiva. Alguns dels símptomes són semblants als de les hepatitis víriques, però n’hi ha d’altres que són diferents. N’hi ha de lleus i de greus. Aquestes últimes requereixen ingrés hospitalari i tenen un índex de mortalitat bastant elevat.

Símptomes

L’hepatitis associada a l’alcohol produeix, en els casos greus, icterícia (els ulls i la pell es posen de color groc), i és llavors quan esdevé una malaltia amb una mortalitat molt més alta que totes les altres hepatitis (entre altres, les causades pels virus A, B i C). La gravetat en aquests casos és tan alta que es calcula que la mortalitat es mou entre el 20 i el 40% dels afectats.

Els símptomes més usuals de l’hepatitis alcohòlica són: icterícia (a causa de la inflamació del fetge que deixa de treballar bé), febre, molèsties abdominals, problemes digestius, pèrdua de gana, nàusees i vòmits, cansament i debilitat.

No cal una gran ingesta d’alcohol

Es pot dir que com més alcohol es consumeix, sobretot si es fa de manera habitual, més gran és el risc i la gravetat de la lesió del fetge. Així doncs, un consum moderat no tindria perquè augmentar el risc de desenvolupar aquesta malaltia. Però el que acostuma a passar és que el que per a moltes persones representa una ingesta baixa d’alcohol, en realitat no ho és tant de baixa i s’acaba convertint en un consum de risc.

El risc, doncs, es pot produir en un lapse relativament curt de temps: poden ser suficients 3 o 4 begudes al dia durant un període de diverses setmanes, a les que si hi sumem 5 o 6 copes durant els dos dies del cap de setmana poden ser el detonant final. Es tracta d’un simple exemple que pot ser una referència per alguns però no per tots, ja que la quantitat necessària perquè sorgeixi l’hepatitis és molt variable i depèn en gran mesura de la situació de cada individu. Més enllà de beure en excés i per l’existència d’altres malalties del fetge, es creu que el risc de patir hepatitis alcohòlica també pot estar modulat per factors genètics que explicarien el perquè hi ha persones que tot i prendre grans quantitats d’alcohol no pateixen cap dany hepàtic acusat, mentre que altres persones poden patir la malaltia amb un consum molt inferior.

Es pot parlar de consum d’alcohol segur?

L'alcohol és el principal causant de nombrosos processos patològics i el consum està molt més estès del que se sol reconèixer. Segons es va posar de manifest a l'últim congrés de la Sociedad Española de Medicina Interna (SEMI), fins a 10 de cada 100 pacients ingressats als serveis de medicina interna dels hospitals espanyols presenten un consum excessiu d'alcohol.

Per aquest motiu, considera que l'únic consell que es pot donar a la població és el de no consumir alcohol per motius de salut, en el cas de persones que no s'hagin iniciat en el consum, i beure tan poc com sigui possible, o no beure, en el cas de les que consumeixin alcohol. La famosa “copeta de vi als menjars” no es pot aconsellar en cap mena de pacient perquè sempre té algun petit risc associat.

Font: cuidateplus.marca.com

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive