Programa per a població d’origen pakistanès del Maresme amb obesitat
Programa per a població d’origen pakistanès del Maresme amb obesitat

Programa per a població d’origen pakistanès del Maresme amb obesitat

Can Ruti dissenya un programa específic d'alimentació saludable i exercici físic per aquest grup de població, que presenta més prevalença de malalties cardiometabòliques, obesitat i diabetis mellitus

L’Hospital Germans Trias ha posat en marxa un programa pioner a l’Estat d’exercici físic i alimentació saludable per a millorar la salut cardiometabòlica de la població d’origen pakistanès amb obesitat resident al Maresme i al Barcelonès Nord i el Maresme. Aquest grup de població presenta més prevalença de malalties cardiometabòliques, obesitat i diabetis mellitus i les barreres culturals i d’idioma en dificulten l’abordatge. Així, el programa, dissenyat de forma específica i adaptat a la cultura i llengua d’aquesta comunitat, combina sis sessions amb una intervenció nutricional i sis d’activitat física dirigida. Entre d'altres, se’ls ensenya i ajuda a preparar plats i menús saludables, culturalment adaptats, i a reduir el consum d'ultraprocessats.

A ciutats com Badalona o Santa Coloma de Gramenet -per a les quals l’Hospital Germans Trias és centre referent- viu bona part de les prop de 100.000 persones residents a Catalunya que procedeixen de països del sud d’Àsia, com Pakistan, la Índia o Bangladesh. Aquest grup de població presenta un creixement en els seus problemes de salut, com ara la diabetis mellitus, causada sobretot per la presència d’una obesitat de tipus abdominal, per determinades pràctiques alimentàries i pel sedentarisme, entre d’altres.

D’altra banda, les barreres culturals i d’idioma, el poc coneixement d’aspectes relacionats amb la salut i l’alimentació i l’absència de recursos cultural i lingüísticament adaptats sovint dificulten l’abordatge, el diagnòstic i el seguiment de les diverses patologies d’aquestes persones.

Aquesta realitat impacta en el control dels factors metabòlics implicats en l’origen i el desenvolupament de diferents malalties, com la mateixa diabetis, l’obesitat, la malaltia cardiovascular i la malaltia hepàtica metabòlica. Per aquest motiu, es requereix una intervenció dirigida i adaptada a aquesta població per a la prevenció i el maneig de l’obesitat i les seves complicacions cardiometabòliques.

Aquesta intervenció consisteix en un programa que compta amb la participació d’una trentena de persones amb obesitat originàries del Pakistan residents en aquestes dues ciutats de l’àrea Metropolitana Nord. Totes elles se sotmeten a diferents activitats del programa, que combina sis sessions amb una intervenció nutricional i sis sessions d’activitat física dirigida.  

En relació a la intervenció nutricional, se’ls ensenya i ajuda a preparar plats i menús saludables, culturalment adaptats. També, a millorar el consum de de fruita, verdura i proteïnes, a conèixer mètodes de cocció saludables, i a revisar i reflexionar sobre el consum d’aliments processats i ultra processats.

Pel que fa a l’exercici físic, els participants són monitoritzats amb rellotges intel·ligents per a registrar i fer seguiment de paràmetres com la freqüència cardíaca mentre dormen, per mesurar la qualitat de la son, i mentre realitzen activitat física. En aquest sentit, el programa aprofita l’entorn natural de la regió Sanitària del Barcelonès Nord i Maresme per a fer-hi curses d’orientació i marxa nòrdica, entre d’altres.

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive