La Covid fa estralls entre els professionals sanitaris. Foto: Jordi Pujolar
La Covid fa estralls entre els professionals sanitaris. Foto: Jordi Pujolar

Els professionals sanitaris reclamen a la ciutadania que no descarregui la seva ira contra ells

Davant d'incidents com els viscuts a Mataró, el CATAC assegura que les deficiències de l'atenció primària i les urgències no es poden resoldre "increpant a qui està donant la cara en l'atenció"

Els professionals sanitaris de l'àmbit de l'atenció primària reclamen a la ciutadania que no descarreguin les seves ires contra ells per les deficiències del sistema, ja que asseguren que ells no són en són els responsables sinó unes víctimes més. Així ho assenyalen des del sindicat CATAC, el majoritari al Consorci Sanitari del Maresme, davant de les agressions i atacs que estan patint els metges, infermeres i personal administratiu de CAPs com els de Mataró davant del col·lapse viscut durant la Covid. 

En un comunicat,el CATAC assegura que "cada dia més els treballadors i treballadores sanitàries estem patint el desconeixement i desencís de la població que reclama ser atesa", quelcom que molt sovint es transforma en "una reclamació desmesurada" en contra de la persona que en aquell moment els està atenent. "Cal raonar que aquesta treballadora no és la responsable de les deficiències del sistema", asseguren.

Des del CATAC recorden que els temps d'espera per a acudir amb cita al metge de família o a l'especialista s'han allargat dràsticament al nostre país, i en els casos més extrems, els pacients han d'esperar anys perquè se'ls realitzin cirurgies necessàries. La situació a les urgències del país no és diferent i pateixen la sobrecàrrega continua i una espera desmesurada, perquè el sistema no és capaç de solucionar les seves necessitats per altres vies.

Pintades amb part del missatge 'assassins' a la porta d'un CAP de Mataró. Foto: D. Bote

Pintades amb part del missatge 'assassins' a la porta d'un CAP de Mataró. Foto: D. Bote

"Aquesta situació contrasta amb la postura dels polítics que no incorporen amb contractes estables a professionals addicionals per a millorar la situació, sinó que els estan acomiadant massivament per una situació epidemiològica més favorable: entre 20.000 i 50.000 professionals sanitaris s'ha anat o aniran al carrer al llarg d'enguany", afirmen en el comunicat. 

Els Centres d'Atenció Primària es troben ara dins d'un canvi de l'atenció a la població que, segons el sindicat, "està comportant greus enfrontaments per no entendre el nou rol que es vol imposar des del CatSalut". Els canvis més importants són el de l'atenció telefònica i/o virtual, la identificació de tasques que puguin fer altres estaments que no necessàriament ha de ser el mèdic o el d'infermeria i la càrrega assistencial que es fa pel tractament de l'atenció COVID19. "Hem de deixar ben clar que encara que es vegin les sales buides, el personal assistencial està treballant a un ritme molt per sobre del que ho feien abans de la COVID, que ja era molt alt, però sumant-li ara totes les tasques que aquesta pandèmia ens ha deixat permanentment", assenyalen. 

Amb el nou model, constaten que els metges tenen un ritme de pacients citats al dia que és "inassolible" i que infermeres i administratius han vist augmentada la seva càrrega de treball en un 200% sense veure augmentada la dotació de personal. "Com a usuaris i població, no hem de consentir que això passi, però la via no pot ser de cap de les maneres increpar a qui està donant la cara en l'atenció", conclouen. 

 

Arxivat a:

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive