càncer de còlon
càncer de còlon

La prevenció del càncer de còlon: salvar vides amb un senzill test

La prevenció i detecció d'aquest tipus de càncer és clau per a curar-lo a temps.

banner celulitis Colldeforn maig
 

Un diagnòstic precoç és vital per a la lluita eficaç contra el càncer de còlon. Mitjançant un test senzill, conegut com a Test de Sang Oculta en Femta (TSOH), és possible detectar aquesta malaltia en les seves etapes inicials, augmentant així les possibilitats de supervivència. De fet, es calcula que 9 de cada 10 persones podrien sobreviure al càncer de còlon si es detectés a temps.

Encara que les causes exactes d'aquesta malaltia encara es desconeixen, s'han identificat diversos factors de risc que poden incrementar la possibilitat de desenvolupar aquest tumor. L'edat és el principal factor de risc, amb una incidència més alta en persones majors. Altres factors de risc inclouen antecedents personals de pòlips adenomatosos, diabetis tipus 2, i malalties inflamatòries intestinals.

Però més enllà d'aquests factors biològics, hi ha també factors de risc associats a l'estil de vida. El tabaquisme, el consum d'alcohol, el sobrepès, l'obesitat i el sedentarisme són tots ells factors que poden augmentar la probabilitat de desenvolupar càncer de còlon. És important destacar que es pot reduir significativament el risc de càncer en general, inclòs el de còlon, mitjançant hàbits de vida saludables. Una alimentació equilibrada, mantenir un pes saludable i realitzar activitat física moderada diàriament poden disminuir el risc de càncer fins a un 18%.

D'altra banda, el càncer de còlon és un dels pocs càncers que es pot diagnosticar precoçment a través de programes de garbellat. A Espanya, el garbellat es realitza mitjançant el TSOH en persones d'entre 50 i 69 anys, cada dos anys. Aquesta estratègia es basa en la major incidència de càncer de còlon en aquesta franja d'edat.

Finalment, és crucial destacar la importància de la detecció precoç. S'estima que prop del 90% dels càncers de còlon i recte podrien ser curats si es detectessin a temps. Per això, és essencial que les persones d'edat compresa entre els 50 i 69 anys es sotmetin regularment al TSOH, i que tots nosaltres adquirim hàbits de vida saludables per a reduir el risc de càncer.

Comentaris (3)

Marta Fa 6 mesos
Jo espero que des de l' hospital em truquin per colonoscópia del febrer 2022. Te telaaaaaaa
CRISTINA Fa 6 mesos
Estoy esperando colonoscopia desde el mes de junio del 2022 Con sangre en heces. Suscribo lo que dice Víctor, la sanidad se hunde , y lo pagamos con nuestra salud.
Víctor Fa 6 mesos
No ens deixem enganyar amb notes de premsa interessades i que es contradiuen amb las llargas llistes d’espera. Estan ensorrant la medicina publica perque no ens movilitcem, tots, metges, pacients i medis informatius.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive