Malalties de transmissió sexual
Malalties de transmissió sexual

Preocupant augment de les malalties de transmissió sexual a Catalunya

A Catalunya, les taxes d'incidència de les malalties de transmissió sexual superen considerablement la mitjana espanyola

Les Malalties de Transmissió Sexual (MTS) han experimentat un alarmant augment a Catalunya en els darrers anys, amb increments significatius en casos de clamídia, sífilis i gonorrea. Segons les dades de la Xarxa Espanyola de Vigilància Epidemiològica, la clamídia ha augmentat un 250%, passant de 3.482 casos el 2016 a 12.511 el 2022. La gonorrea ha experimentat un increment del 330%, passant de 2.154 casos el 2016 a 9.397 el 2022, mentre que la sífilis ha crescut un 346%, passant de 427 casos el 2016 a 1.908 el 2022.

A Catalunya, les taxes d'incidència de les MTS superen considerablement la mitjana espanyola. La gonorrea té una taxa d'incidència 2,5 vegades més alta que la mitjana, duplicant fins i tot els números del País Basc, la segona comunitat més afectada. Pel que fa a la clamídia, les taxes tripliquen la mitjana nacional, situant Catalunya com una de les regions europees amb major incidència de MTS.

Tot i una baixada generalitzada durant l'any de la pandèmia el 2020, les MTS han tornat a créixer exponencialment, superant àmpliament les xifres pre-Covid-19. Aquest repunt pot ser atribuït a diversos factors, incloent-hi un sistema de detecció i notificació altament eficaç a Catalunya, segons Josep Mallolas, cap de la unitat de VIH de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Mallolas identifica algunes raons principals d'aquest augment espectacular: la pèrdua de la por a les MTS, l'inici cada vegada més precoç de l'activitat sexual i l'ús d'aplicacions mòbils que faciliten les trobades esporàdiques. Això ha creat un increment en el nombre de persones susceptibles de contraure MTS, amb la reducció de l'ús del preservatiu contribuint a un augment de les infeccions.

Alarmant pèrdua de por i crida a la conscienciació

La pèrdua de por a les MTS també està vinculada a la millora dels tractaments contra el VIH, convertint aquesta malaltia, abans mortal, en una afecció crònica controlable. Josep Mallolas destaca la importància de conscienciar la població sobre la gravetat de les MTS, subratllant que la banalització d'aquestes malalties pot tenir conseqüències greus, com esterilitat, problemes cardíacs i neurològics.

La crida a la conscienciació de Mallolas destaca la necessitat d'educació i prevenció per revertir aquesta tendència preocupant, recordant que, malgrat els avenços en el tractament del VIH, les MTS continuen sent una amenaça seriosa per a la salut pública.

Font: ccma.cat/324

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive