Al·lèrgia
Al·lèrgia

Les pitjors setmanes de l’any (si tens al·lèrgia)

A Catalunya, aproximadament un milió i mig de persones pateixen alguna forma de patologia al·lèrgica, amb el 40% d’aquests casos atribuïts als pòl·lens

A Catalunya, aproximadament un milió i mig de persones pateixen alguna forma de patologia al·lèrgica, amb el 40% d’aquests casos atribuïts als pòl·lens. 

Aquest any, les temperatures inusualment altes de l’hivern i la sequera extrema no han alterat el calendari de pol·linització de les plantes, però s’ha observat un fenomen sorprenent: alguns arbres, com els xiprers, han florit de manera extraordinària. Les quantitats de pòl·lens que es desprenen seran “extraordinàries” i amb concentracions notòriament elevades.

La Dra. Jordina Belmonte, investigadora de l’ICTA-UAB, destaca que la falta d’aigua ha portat els xipressos i avellaners a produir més pol·len com una forma de resistència. Adverteix que aquesta primavera serà particularment intensa, fins i tot per a aquells que pensaven que la sequera podria alleujar els seus símptomes al·lèrgics. Molts arbres han augmentat els seus esforços per fer més flors, la seva manera de reproduir-se, assegurant-se així la continuïtat de l’espècie.

Pronòstic en funció del temps

A Catalunya, aproximadament un milió i mig de persones pateixen alguna forma de patologia al·lèrgica, amb el 40% d’aquests casos atribuïts als pòl·lens. La quantificació dels grans de pol·len i la previsió dels nivells pol·línics per a la primavera són essencials per prevenir exposicions elevades als al·lèrgens. La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB (BABVE) elaboren aquests pronòstics basant-se en les previsions meteorològiques.

El pronòstic actual apunta a un març, abril i maig lleugerament més càlids de l’habitual, amb precipitacions normals durant març i abril, i un maig més sec. No obstant això, aquestes prediccions podrien canviar; episodis de pluges o vents forts podrien afectar la concentració de pol·len a l’aire, modificant les condicions al·lèrgiques esperades.

Amb l’augment d’al·lèrgies respiratòries, actualment patides per un milió i mig de persones, es preveu que aquesta xifra pugui duplicar-se el 2050. Aquest augment posa pressió sobre el sistema de salut pública amb un increment de visites a urgències, tractaments i hospitalitzacions.

5 consells si tens al·lèrgia

  1. Utilitzar aire condicionat amb filtres d’aire: Empra filtres d’aire per reduir la quantitat de pol·len i altres al·lèrgens a l’interior del teu habitatge. Assegura’t de netejar i canviar els filtres regularment.
  2. Mantenir les finestres tancades: Evita deixar les finestres obertes, especialment durant els dies de vent, per evitar que els al·lèrgens com el pol·len entrin a l’interior de la teva llar.
  3. Rentar roba i pell després de passar temps a l’aire lliure: Un cop hagis passat temps a l’exterior, renta’t la cara i les mans, així com la roba que hagis portat posada, per eliminar el pol·len que pugui haver-se adherit.
  4. Mantenir un entorn net: Assegura’t de mantenir casa teva neta, especialment les zones comunes i els teus espais de descans, per reduir la presència d’al·lèrgens com la pols i els àcars que poden exacerbar les al·lèrgies.
  5. Consultar amb un metge: Si les teves al·lèrgies són greus o interfereixen en la teva qualitat de vida, parla amb un metge o un al·lergòleg per obtenir consells específics i tractaments adequats per prevenir i gestionar els símptomes de les al·lèrgies a la primavera.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive