Permís per tenir cura de familiar o convivent malalt
Permís per tenir cura de familiar o convivent malalt

capgros.com / ACN

Permís de cures de 5 dies anuals previst a la nova Llei de Famílies

La nova llei estatal preveu el permís retribuït per atendre un familiar en cas d'accident, malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica

El Consell de Ministres ha aprovat finalment aquest dimarts la llei de famílies que estableix un permís per cures de 5 dies anuals, retribuïts, per atendre un familiar fins a segon grau o convivent en cas d'accident, malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que requereixi repòs així com un permís parental no retribuït de 8 setmanes que es podrà utilitzar de forma contínua o discontínua a temps parcial o complet fins que el menor tingui 8 anys. La norma ha enfrontat el PSOE i Unides Podem en les últimes setmanes i ha obtingut la llum verda dues setmanes després del previst. La formació lila va acusar els socialistes d'estar posant bastons a les rodes per endarrerir-la.

A més, la llei crea un tercer permís de quatre dies retribuïts l'any i que es podrà gaudir per hores per absència per força major familiar que requereixi atenció immediata. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha destacat en roda de premsa que és "una de les lleis més importants d'aquest curs polític" i que servirà per "revertir carències històriques molt importants en la protecció de les famílies".

Una altra de les novetats del text és que s'amplia el concepte de família nombrosa a les monomarentals amb dos fills. També ho seran les de dos fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat i les de dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments.

25709113 9332 42c3 bba3 fd3aa18f0f28

Les ministres Ione Belarra i Irene Montero presentant la nova llei. Foto: ACN

La norma també planteja ampliar la renda de criança de 100 euros mensuals per cada menor de 3 anys a càrrec. Belarra ha explicat que ara es converteix en "permanent" i ha calculat que arribarà a entre 200.000 i 250.000 noves mares.

L'ampliació inclou totes les mares que estiguin percebent una prestació per desocupació, sigui contributiva o no, i també les que sense reunir els requisits prèviament cotitzin 30 dies a partir del part. També rebran el 100% de la prestació les dones que tinguin un lloc de treball a temps parcial o temporal. Un altre element que incorpora la norma és l'equiparació de drets entre els matrimonis i les parelles de fet. Aquestes últimes tindran accés als quinze dies de permís per registre equiparables al matrimoni.

Prohibició del pin parental

La norma, que encara ha de passar una segona vegada pel Consell de Ministres abans d'arribar al Congrés, prohibeix l'anomenat pin parental. És a dir, prohibeix que pares o tutors impedeixin l'accés a continguts sobre diversitat familiar als centres educatius.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive