Les platges de Mataró, a la imatge la del Varador. Foto: R.Gallofré
Les platges de Mataró, a la imatge la del Varador. Foto: R.Gallofré

Els perills de l'estiu per a la salut

L’estiu és l’època de l’any més esperada per a molts, però diversos poblemes de salut també s’associen als mesos més càlids del calendari

Si ara plantegéssim una enquesta sobre quina estació de l’any és la preferida per a la gent, l’estiu tindria tots els números d’emportar-se la victòria. Mesos que sovint s’associen a les vacances, al relax, a la diversió,  al sol, a temperatures altes (segurament massa altes i cada vegada més sufocants a casa nostra), a un ritme de vida més agradable (sovint sembla que a l’estiu els dies vagin més a poc a poc) i, en definitiva, a tota una sèrie d’aspectes que fan de l’estiu una estació molt atractiva. De totes maneres, també s’associen a aquests mesos un seguit de problemes de salut que detallem a continuació:

Deshidratació: l'exposició a les temperatures elevades pròpies de l'estiu sense les degudes precaucions fa que es perdi molta aigua corporal amb la suor, la micció o la femta. Si no es reposa en quantitats suficients i no s'actua davant els primers símptomes pot portar fins i tot a la mort. La gent gran i els nens tenen més risc de deshidratació.

Cremades solars: prendre el sol massa temps i sense protecció pot causar cremades a la pell de segon i tercer grau que requereixen cures especials. També és un factor de risc important que podria comportar l’aparició de melanomes.

Diarrees agudes: solen durar entre 3 i 7 dies. Són d'origen víric i bacterià i suposen un important risc de deshidratació.

Intoxicacions alimentàries: es produeixen a l'ingerir aliments en mal estat per efecte de la calor o per reaccions al·lèrgiques.

Otitis: es poden produir perquè queda aigua a l'orella després d'un bany a la platja o a la piscina.

Cistitis: són freqüents especialment en les dones a causa del banyador mullat i les fredes temperatures de l'aigua.

Infeccions fúngiques: els fongs es poden adquirir a qualsevol lloc en el qual caminem descalços sobre un sòl mullat i prèviament contaminat.

Faringitis i bronquitis: en la majoria dels casos estan causades pels canvis bruscos de temperatura.

Conjuntivitis: les causes poden ser diverses; exposició al sol, l'aire condicionat o una infecció adquirida, per exemple, a l'obrir els ulls sota l'aigua de la piscina o del mar sense portar ulleres.

Malalties de transmissió sexual: a l'estiu augmenten les possibilitats d'un contacte sexual puntual. Si no s'utilitza la deguda protecció (preservatiu) el risc d'adquirir una d'aquestes malalties augmenta considerablement.

Reaccions al·lèrgiques a picades d'insectes: els mosquits són emprenyadors, però aquestes reaccions són més habituals en picades de vespes o abelles.

Potser sembla que posem aigua al vi, però per gaudir plenament de l’estiu cal tenir en compte aquests factors de risc.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive