Patates cuites en bossa
Patates cuites en bossa

Les patates cuites en bossa al microones absorbeixen plàstics de l'envàs

La recerca, publicada a la revista Food Chemistry, revela que les patates cuinades en bosses per al microones poden absorbir plàstics de l'envàs, generant substàncies desconegudes amb potencial toxicitat

La manera com cuinem les nostres patates pot tenir un impacte directe en la nostra salut, segons un estudi realitzat per científics de la Universitat d'Almeria. La recerca, publicada a la revista Food Chemistry, revela que les patates cuinades en bosses per al microones poden absorbir plàstics de l'envàs, generant substàncies desconegudes amb potencial toxicitat.

Els investigadors han posat de manifest que les proves de seguretat alimentària actuals no són suficients per detectar aquestes noves substàncies creades en el procés de cocció. "La migració de substàncies conegudes i desconegudes preexistents, a més de compostos formats in situ a partir de materials considerats segurs, indica que calen controls més estrictes sobre aquests materials," adverteix l'estudi.

Les patates cuinades en bosses per al microones es presenten com una opció ràpida i còmoda, però aquesta investigació destaca els riscos potencials que aquesta tècnica de cocció pot comportar per la salut humana. Els científics alerten que els envasos d'aliments haurien de comunicar clarament els possibles perills associats a aquesta manera de cuinar.

L'estudi va examinar la transferència i formació de noves substàncies utilitzant patates comprades en una bossa de plàstic específica per a microones. A través de diverses tècniques analítiques, els investigadors van identificar substàncies com el polipropilenglicol (PPG) que es transfereixen de l'envàs a les patates.

Tot i que el PPG es considera un additiu segur, la investigació va revelar la creació d'una substància desconeguda, la maltosa HMPP, durant el procés de cocció. Aquesta substància, amb una estructura que suggereix una potencial toxicitat elevada, no té dades disponibles sobre risc o toxicitat, generant incerteses sobre els seus efectes a curt, mitjà i llarg termini en la salut humana.

Prendre consciència

El treball ressalta la importància de prendre consciència dels hàbits quotidians relacionats amb l'exposició a productes químics, especialment a través dels aliments. Els autors de l'estudi subratllen que petits canvis en la preparació dels àpats poden tenir un impacte significatiu en l'exposició química a llarg termini, amb conseqüències actualment imprevisibles.

Així doncs, aquesta investigació de la Universitat d'Almeria subratlla la necessitat de revisar les proves de seguretat dels plàstics utilitzats en la cocció de microones i d'informar adequadament el públic sobre els potencials riscos per a la salut associats a aquesta pràctica culinària aparentment inofensiva.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive