Augmentar la vida de pacients amb càncer de mama i metàstasi
Augmentar la vida de pacients amb càncer de mama i metàstasi

Un nou tractament augmenta la vida de pacients amb un tipus de càncer de mama metastàtisc

Investigadors del Clínic-IDIBAPS, l'ICO i el VHIO participen en l'estudi, presentat al congrés americà d'Oncologia

Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han participat en un estudi internacional que demostra l'eficàcia d'un nou fàrmac per al càncer de mama metastàtic amb una baixa expressió d'HER2. El tractament amb trastuzumab deruxtecan, una combinació d'una teràpia dirigida amb quimioteràpia, aconsegueix doblar la supervivència sense progressió de la malaltia en les pacients amb aquest tipus de tumor respecte a les teràpies estàndard. L'article es publica al 'New England Journal of Medicine' (NEJM) i s'ha presentat aquest diumenge en la sessió plenària del Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO), una de les cites més importants d'aquest camp.

En l'article, hi han participat els oncòlegs Aleix Prat, de l'Hospital Clínic, cap del grup Genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids de l'IDIBAPS i professor de la Universitat de Barcelona (UB); Maria Vidal, professora i investigadora del mateix grup del Clínic-IDIBAPS-UB; Cristina Saura, responsable de la Unitat de càncer de mama de l'Hospital Vall d'Hebron i del grup de recerca de càncer de mama del VHIO i Miguel Gil, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO L'Hospitalet i investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). 

Un càncer més freqüent que qualsevol altra

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a tot el món. La classificació molecular del càncer de mama permet decidir quin és el millor tractament en funció de les característiques del tumor. Els nivells d'HER2, una proteïna que es troba a l'exterior de les cèl·lules tumorals, es determinen de forma rutinària per decidir quina és l'estratègia de tractament adequada.  

"Fins ara, les pacients amb tumors HER2-negatius no es beneficiaven de tractaments contra l'HER2 com el trastuzumab, un anticòs que ha canviat l'evolució del càncer de mama HER2-positiu", explica Aleix Prat, membre del comitè directiu responsable de l'assaig clínic. El trastuzumab deruxtecan és un nou fàrmac que conjuga un anticòs monoclonal (el trastuzumab) amb un quimioteràpic (el deruxtecan) i ha estat aprovat recentment per al tractament del càncer de mama metastàtic HER2+ per l'Agència del medicament dels Estats Units (FDA) i d'Europa (EMA).

Ara, aquest fàrmac pot dirigir-se també a cèl·lules tumorals que expressin nivells baixos d'HER2 (HER2-low) i transportar-hi la càrrega citotòxica i també a les cèl·lules veïnes sense expressió de l'HER2, un efecte conegut com a 'bystander'.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive