“S’han fet 1.346 trasplantaments d’òrgans als hospitals catalans, un sensacional 27% més que el 2021, que representen un nou rècord d’activitat a Catalunya. Això ha estat possible gràcies a la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que han fet un regal de vida i esperança a les persones trasplantades”. El conseller de Salut, Manel Balcells, es mostrava així d’entusiasmat durant la roda de premsa de balanç de resultats de l’activitat de donació i trasplantaments de l’any 2022.
El conseller també va destacar “la feina dels professionals i dels hospitals catalans que, una vegada més, han contribuït a l’assoliment d’aquests resultats excel·lents”. Uns resultats que, segons el conseller, “indiquen la qualitat del sistema i ens posicionen com a país capdavanter, la qual cosa ens fa sentir orgullosos perquè això salva vides i permet millorar la qualitat de vida de moltes persones”. Balcells també va subratllar que “uns altres elements claus d’aquests resultats són la innovació constant i el procés organitzatiu que permeten fer aquests trasplantaments i assolir aquestes fites”.
Per tipus d’òrgan, l’augment dels trasplantaments el 2022 va ser contundent i generalitzat, menys en el cas dels cardíacs, que es van mantenir estables (54). Així, van augmentar els renals (27,7%), els hepàtics (30,1%), els pulmonars (25,9%) i els pancreàtics (32,0%).
Per centres, l’Hospital Vall d’Hebron va liderar amb 363 intervencions el rànquing de centres amb més trasplantaments efectuats. Vall d’Hebron és l’únic centre a Catalunya que compta amb programes de trasplantament d’adults (3) i d’infants (4). El van seguir l’Hospital Clínic amb 339 trasplantaments, el centre amb més activitat en adults, i l’Hospital de Bellvitge amb 295.
La llista d’espera per a trasplantaments d’òrgans s’ha reduït fins a situar-se en 1.192 persones. En concret, el 31 de desembre de 2022 constaven 1.043 persones esperant un ronyó, 42 un fetge, 44 un cor, 45 un o dos pulmons i 18 un pàncrees.
El conseller Balcells va ser acompanyat, durant la presentació de les dades, pel director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, la directora de Programes de Donació i Trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron, la doctora Teresa Pont, la metgessa adjunt del Servei de Nefrologia i coordinadora de trasplantament de donant viu de l'Hospital de Bellvitge, Anna Manonelles, la uròloga i cap de secció de trasplantament renal de l’Hospital Clínic, la doctora Mireia Musquera, i el senyor Francisco Caballero, trasplantat de ronyó.
Comentaris