Només 30 dones s'han vacunat a Catalunya estant embarassades
Només 30 dones s'han vacunat a Catalunya estant embarassades

capgros.com / ACN

Només 30 dones s'han vacunat a Catalunya estant embarassades

Els hospitals catalans expressen la seva preocupació per la presència de dones embarassades a les UCI

Un total de 30 dones s'han vacunat de la covid-19 a Catalunya estant embarassades, informa Salut a l'ACN. Tot i que les vacunes de la covid no estan contraindicades en les embarassades, ja que no hi ha indicis de cap problema de seguretat, tampoc hi ha evidència suficient per recomanar-les de forma general. Fins ara només s'han pogut vacunar embarassades sanitàries o de col·lectius essencials i el protocol recull que si una dona es troba molt exposada o té un alt risc de complicacions de la covid, es pot plantejar en una valoració de risc-benefici. Experts destaquen a l'ACN la importància de balancejar riscs i beneficis i confien que quan la vacuna arribi als grups d'edat de la majoria d'embarassades -a partir del juny- hi hagi més dades.

Segons recull aquest dimecres 324.cat, els metges dels principals hospitals de Catalunya estan especialment preocupats amb els efectes del virs en aquest col·lectiu. A l'UCI de l'hospital Vall d'Hebron, quatre dels pacients són dones embarassades. Ricard Ferrer, Cap de Medicina Intensiva de l'hospital, explica que "el perfil que més ens preocupa són les gestants Covid, persones molt joves en situacó crítica i amb una gestació que volem tirar endavant. Són dues vides en una així que és un perfil molt delicat". 

La presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, la llevadora i doctora Gemma Falguera, destaca que "No està contraindicat vacunar-se i que estaria indicat en persones gestants que treballen a primera línia o que tenen malalties com diabetis pregestacional, cardiopatia materna, obesitat mòrbida, nefropaties, afeccions respiratòries greus, hipertensió arterial o immunosupressió. En aquests casos poden tenir més complicacions a l'hora de contraure la covid en l'embaràs, sobretot el tercer trimestre, i per tant el benefici seria major".

foto 3745927

Una dosi de la vacuna Moderna


"A dia d'avui, la indicació per vacunar-se només la tindrien les dones que tenen molt alt risc perquè treballen a primera línia de covid o elles són de molt mal risc per tenir una malaltia. I tot i així, hauríem de valorar el risc i el benefici. No tenim dades en embarassades, hem d'esperar", assenyala la cap de Secció d'Obstetrícia de Vall d'Hebron, la doctora Anna Suy, que afegeix: "En teoria el risc és molt baix i és molt probable que acabin sent segures en les dones embarassades, però ara com ara no ho sabem".

En altres països, com al Regne Unit, el criteri ha estat similar. El genetista i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat de Leicester Salvador Macip explica que la recomanació ha estat que les dones embarassades es vacunessin si estaven en situacions de risc i de moment no s'ha vist cap complicació especial. "Per prudència no s'ha recomanat vacunar les embarassades per sistema, però cada vegada veiem més que le covid dona complicacions a les embarassades. És a dir, hi ha molt més risc de patir problemes amb la covid que amb la vacuna. Per tant, s'està recomanant que les embarassades es comencin a vacunar. És una qüestió d'avaluar els possibles riscs", indica.

En la lactància, els experts assenyalen que el criteri general és que les dones es puguin vacunar. També destaquen que alguns estudis mostren que la mare pot traspassar anticossos al nadó, de manera que seria beneficiós per protegir-lo.

 

 

Arxivat a:

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive