L'Ajuntament de Mataró ha implementat un conjunt de mesures per prevenir la proliferació del mosquit tigre. Es tracta, com a aquestes alçades ja sap gairebé tothom, d'un insecte originari del sud-est asiàtic, detectat per primera vegada a Catalunya l'estiu de 2004 i que provoca picadures força doloroses, a més de transmetre malalties. Aquesta iniciativa inclou una campanya comunicativa destinada a la ciutadania amb consells per evitar la posta d'ous i el creixement de les larves en espais amb estancament d'aigua.
Entre les mesures adoptades destaca el paper crucial de la col·laboració ciutadana, tenint en compte que un percentatge significatiu dels llocs on aquest insecte pot criar són privats. Els consells per evitar la proliferació inclouen posar sota cobert objectes que puguin acumular aigua, revisar i netejar regularment aquests espais, i tapar recipients amb aigua utilitzant tapes o malles mosquiteres fines. En el cas de basses o piscines, es recomana clorar l'aigua, introduir peixos com la carpa comuna o cobrir l'aigua amb una tela mosquitera.
A més, el consistori de Mataró està duent a terme una sèrie d'actuacions coordinades pel Servei de Salut Pública i Control Ambiental. Aquestes inclouen el manteniment d'espais públics com escoles, cementiris i instal·lacions esportives i culturals per eliminar acumulacions d'aigua. Aigües de Mataró SA (AMSA) també col·labora amb un tractament larvicida als embornals i manteniment del clavegueram, així com informant empreses concessionàries d'obres perquè apliquin les mateixes mesures preventives.
Per segon any consecutiu, l'Ajuntament reparteix material educatiu al professorat perquè puguin informar sobre la problemàtica del mosquit tigre als alumnes, incloent contes i tríptics informatius per als nens de segon de primària.
El mosquit tigre, reconeixible per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes, pot arribar a mesurar entre 2 mm i 10 mm. Els seus ous i larves viuen en petites basses d'aigua estancada, per la qual cosa eliminar aquests espais és la mesura més eficaç per controlar la seva proliferació.
Comentaris