Els pacients a qui s'ha d'eliminar quirúrgicament parts del recte, l'anus i el còlon a causa d'aguna malaltia, se'ls fa una ostomia o estoma, és a dir, una obertura entre els intestins i la paret abdominal per on evacuar la femta i l'orina, que es recull en una bossa ahderida a la pell. Una situació molt delicada que requereix d'un seguiment i atenció integral, tal i com s'ofereix des de l'Hospital de Mataró.
Segons expliquen des del Consorci Sanitari del Maresme, a l’Hospital de Mataró es realitzen cada any unes 50 cirurgies que requereixen colostomies i ileostomies. En un 30% dels casos, aquestes persones hauran de portar durant tota la seva vida la bossa adherida per recollir el material fecal.
Acostumar-se a viure amb un estoma no és fàcil i té un gran impacte psicològic
M. Antonia Viñals és la infermera estomatoterapeuta que atén aquests pacients i els hi proporciona una atenció integral i individualitzada per millorar la seva qualitat de vida, ja que acostumar-se a viure amb un estoma no és fàcil i té un gran impacte psicològic. Segons destaquen des del Consorci, a part de les possibles complicacions que poden sorgir arran de la intervenció o la col·locació de l’estoma, els pacients s’enfronten a una sèrie de dificultats que sovint provoquen temor, ansietat i, fins i tot, depressió, per la dificultat i inseguretat de tornar a les seves activitats diàries i a la seva rutina. En aquest sentit, els problemes més importats són els canvis físics i les dificultats en les relacions socials i de parella.
L'Hospital de Mataró compta amb una infermera estomatoterapeuta encarregada d’ajudar als pacients i ensenyar-los a fer-se ells mateixos les cures i les higienes des del principi, ja que això els proporciona autonomia, afavoreix el retorn a la seva vida diària i afavoreix notablement la seva qualitat de vida. M. Antonia Viñals és la infermera estomatoterapeuta que atén aquests pacients. Ella fa una visita prèvia a la cirurgia i els acompanya durant tot el procés, resolent dubtes, i donant solució a qualsevol complicació que pugui aparèixer, sobretot al principi. U
A Espanya viuen unes 70.000 persones ostomitzades, amb 16.000 nous casos cada any. Tot i la complicitat del procés, el pacient ha de veure l’estoma com una nova oportunitat de vida i recordar que pot tornar a fer vida normal i ser completament independent i autosuficient.
Comentaris