Un pacient amb una bossa d'ostomia
Un pacient amb una bossa d'ostomia

Millora de la qualitat de vida de les persones amb estoma

L'Hospital de Mataró ofereix una atenció personalitzada als pacients ostomitzats, que han de dur una bossa adherida a l’abdomen per on evaquen la femta o l’orina

Els pacients a qui s'ha d'eliminar quirúrgicament parts del recte, l'anus i el còlon a causa d'aguna malaltia, se'ls fa una ostomia o estoma, és a dir, una obertura entre els intestins i la paret abdominal per on evacuar la femta i l'orina, que es recull en una bossa ahderida a la pell. Una situació molt delicada que requereix d'un seguiment i atenció integral, tal i com s'ofereix des de l'Hospital de Mataró.

Segons expliquen des del Consorci Sanitari del Maresme, a l’Hospital de Mataró es realitzen cada any unes 50 cirurgies que requereixen colostomies i ileostomies. En un 30% dels casos, aquestes persones hauran de portar durant tota la seva vida la bossa adherida per recollir el material fecal.

Acostumar-se a viure amb un estoma no és fàcil i té un gran impacte psicològic

M. Antonia Viñals és la infermera estomatoterapeuta que atén aquests pacients i els hi proporciona una atenció integral i individualitzada per millorar la seva qualitat de vida, ja que acostumar-se a viure amb un estoma no és fàcil i té un gran impacte psicològic. Segons destaquen des del Consorci, a part de les possibles complicacions que poden sorgir arran de la intervenció o la col·locació de l’estoma, els pacients s’enfronten a una sèrie de dificultats que sovint provoquen temor, ansietat i, fins i tot, depressió, per la dificultat i inseguretat de tornar a les seves activitats diàries i a la seva rutina. En aquest sentit, els problemes més importats són els canvis físics i les dificultats en les relacions socials i de parella.

Infermera Estomatoterapeuta

L'Infermera Estomatoterapeuta de referència a l'Hospital de Mataró

L'Hospital de Mataró compta amb una infermera estomatoterapeuta encarregada d’ajudar als pacients i ensenyar-los a fer-se ells mateixos les cures i les higienes des del principi, ja que això els proporciona autonomia, afavoreix el retorn a la seva vida diària i afavoreix notablement la seva qualitat de vida. M. Antonia Viñals és la infermera estomatoterapeuta que atén aquests pacients. Ella fa una visita prèvia a la cirurgia i els acompanya durant tot el procés, resolent dubtes, i donant solució a qualsevol complicació que pugui aparèixer, sobretot al principi. U

A Espanya viuen unes 70.000 persones ostomitzades, amb 16.000 nous casos cada any. Tot i la complicitat del procés, el pacient ha de veure l’estoma com una nova oportunitat de vida i recordar que pot tornar a fer vida normal i ser completament independent i autosuficient.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive