Menopausa
Menopausa

Redacció

Menopausa: 8 remeis per alleujar els símptomes

Durant la menopausa, els ovaris deixen de produir hormones reproductives, com els estrògens i la progesterona, la qual cosa pot donar lloc a símptomes incòmodes

La menopausa és una etapa natural a la vida de les dones que marca la fi de la fertilitat. En el Dia Mundial de la Menopausa, celebrat cada 18 d'octubre, és important crear consciència sobre els desafiaments i els símptomes associats a aquest període. Afortunadament, existeixen diversos remeis i tractaments per ajudar a alleujar aquests símptomes i millorar la qualitat de vida.

Des de l'any 2000, es celebra el Dia Mundial de la Menopausa cada 18 d'octubre, en col·laboració amb la Societat Internacional de la Menopausa i l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta data busca crear consciència sobre la importància de cuidar la salut de les dones i millorar la seva experiència durant aquesta etapa. S'accentua la necessitat de comprendre els símptomes i adoptar un estil de vida adequat per aconseguir una millor qualitat de vida. La menopausa és una fase natural a la vida de les dones que sovint ha estat estigmatitzada, però és important promoure la seva normalització.

La menopausa natural, segons la definició de l'OMS, implica el cessament permanent de la menstruació, confirmat després de 12 mesos sense període, sense causes patològiques. L'edat mitjana de la menopausa es situa entorn dels 48,5 anys, amb una variació de +/- 3,8 anys. Durant aquest procés natural, els ovaris deixen de produir hormones reproductives, com els estrògens i la progesterona, la qual cosa pot donar lloc a símptomes incòmodes que afecten la vida diària.

Símptomes i solucions per combatre'ls

 1. Calors - sensació sobtada de calor que s'estén pel cos. Consell: portar roba lleugera, usar ventiladors o aire condicionat, evitar menjars picants i begudes calentes. Herbes com el cohosh negre i la salvia poden reduir-ne la freqüència i intensitat.

 2. Sequedat vaginal - pot causar molèsties i dolor durant les relacions sexuals. Consell: utilitzar lubricants vaginals a base d'aigua per mantenir la hidratació i l'elasticitat de la zona íntima. Mantenir una bona higiene i consultar un metge per obtenir assessorament addicional.

 3. Canvis d'humor i irritabilitat - poden afectar la qualitat de vida i les relacions personals. Consell: mantenir una alimentació equilibrada, rica en nutrients; evitar el consum excessiu de cafeïna i alcohol. Practicar tècniques de relaxació com la meditació i el ioga per reduir l'estrès i millorar l'estat d'ànim.

 4. Insomni - dificultat per conciliar el son o mantenir-lo. Consell: mantenir un horari regular de son, crear un ambient propici per al repòs, evitar estimulants abans d'anar a dormir i practicar tècniques de relaxació com la respiració profunda.

 5. Canvis a la pell - pèrdua d'elasticitat i aparició de arrugues. Consell: mantenir una rutina de cura de la pell adequada, hidratar-la regularment, usar protector solar i considerar productes tòpics amb ingredients beneficiosos com el retinol o l'àcid hialurònic.

 6. Augment de pes - els canvis en el metabolisme poden conduir a guanyar pes. Consells: mantenir una alimentació saludable i equilibrada, fer exercici regularment i evitar el sedentarisme.

 7. Pèrdua de massa òssia - augmenta el risc d'osteoporosi. Consells: consumir aliments rics en calci i vitamina D, fer exercici de càrrega i resistència i consultar el metge sobre la necessitat de suplements.

 8. Teràpia hormonal - en casos greus, es pot considerar sota supervisió mèdica per equilibrar els nivells hormonals i alleujar símptomes intensos. Avaluar els riscos i beneficis, ja que pot incrementar certes condicions mèdiques com els coàguls de sang i el càncer de mama.

La menopausa és una etapa de canvis en la vida de les dones, però no ha de ser sinònim de molèsties insofribles. Amb els consells i les solucions adequades, es pot viure aquesta fase amb més comoditat i qualitat de vida. L'educació sobre la menopausa és essencial per a les dones i les seves famílies per entendre i gestionar millor aquesta transició.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive