La recerca "Menjar amb els cinc sentits" realitzada per Maestros de Hojiblanca explica que gairebé el 92% dels espanyols consulten dispositius electrònics mentre mengen en algun moment del dia. Si et veus fent servir el mòbil durant els àpats, les dades que et presentem a continuació potser et faran replantejar aquesta pràctica.
Quan ens centrem en el mòbil mentre mengem, tendim a menjar més ràpid i en major quantitat, reduint així la sensació de sacietat. Això pot provocar que ens inflamem, tinguem gasos, patim digestions difícils i, fins i tot, guanyem pes. No són prou motius per canviar d'hàbit? Els àpats haurien de ser moments de descans per gaudir del sabor, aroma i textura dels aliments, en comptes de consultar correus electrònics, notícies o xarxes socials.
Segons un estudi de la Unitat de Nutrició i Comportament de la Universitat de Bristol, publicat a la Revista Saber Viure, utilitzar el mòbil mentre mengem afecta negativament les digestions i el pes corporal. Els autors de la recerca destaquen que la distracció durant els àpats augmenta les racions consumides, la qual cosa podria conduir a un excés en la ingesta i a l'obesitat.
L'estudi també va arribar a les següents conclusions:
- Prestar més atenció al mòbil que al menjar fa que mengem inconscientment, sense controlar què ni quanta menja consumim.
- Si veiem contingut que genera angoixa, menjar més ràpid i ingerir aire, provocant inflor i gasos.
- Menjar ràpidament fa que els aliments arribin poc processats a l'estómac, forçant-lo a treballar més dur i dificultant les digestions. A més, les digestions pesades poden agreujar les migranyes.
- L'ús del mòbil durant els àpats pot conduir a un major consum de menjar poc saludable, ja que no ens centrem en preparar menjars nutritius.
- Tots aquests factors poden contribuir a l'augment de pes.
Estats d'ànim i alimentació
També hi ha un component emocional. Soraya Bajat, experta en Salut Mental de l'Hospital Universitari Sanitas, en una entrevista amb El Mundo, va explicar la influència de l'estat d'ànim en la nostra ingesta d'aliments, especialment quan estem distrets amb el telèfon. Va assenyalar que el nostre estat emocional, que pot ser afectat pel que veiem en el mòbil, pot alterar la quantitat de menjar que consumim. Si el que veiem ens fa sentir tristos, tendim a menjar menys; en canvi, si ens posa nerviosos, potser menjaríem més.
Comentaris