Melatonina, tot el que cal saber per dormir millor
Melatonina, tot el que cal saber per dormir millor

Melatonina, tot el que cal saber per dormir millor

Un suplement que et pot ajudar a conciliar la son, però del que cal saber algunes consideracions.

Què és la melatonina i com es pot utilitzar de manera efectiva? Com en totes les qüestions de salut, és important comprendre completament què implica un suplement abans d'incorporar-lo a la nostra rutina diària. La melatonina és una hormona natural produïda per la glàndula pineal del nostre cervell. La seva producció és estimulada per la foscor i disminueix amb la llum del dia, la qual cosa ajuda a regular el nostre cicle de somni-vigília, o ritme circadià.

El consum de melatonina com a suplement ha esdevingut popular com a ajuda per a conciliar el son, especialment en casos de jet lag, treball a torns o problemes d'insomni crònic. A més, algunes recerques indiquen que podria ser beneficiosa en el tractament d'altres trastorns, com el síndrome de la fase del somni retardada, la degeneració macular, la depressió estacional, l'hipertensió arterial o les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer.

No obstant això, si estàs pensant en recórrer a la melatonina, primer és necessari assegurar-se que estàs seguint unes pautes d'higiene del sonni adequades. Aquestes poden incloure:

  1. Evitar els excitants com el cafè, te, alcohol o tabac, especialment al final del dia.
  2. Intentar sopar lleuger i esperar una o dues hores abans d'anar a dormir. No és recomanable anar al llit amb l'estómac ple ni amb sensació de fam. Una infusió relaxant (sense teïna) pot ser útil per a preparar-se per a dormir.
  3. Practicar exercici físic regularment, preferentment a l'aire lliure, ja que afavoreix el descans. No obstant això, és millor no fer exercici just abans d'anar a dormir.
  4. Limitar les migdiades a no més de 20-30 minuts, i evitar-les a la tarda.
  5. Si estàs prenent medicació, tenir en compte que alguns medicaments poden afectar el son.
  6. Mantenir horaris de sonni regulars, anant a dormir i despertant-se sempre a la mateixa hora.
  7. Evitar l'exposició a la llum brillant a última hora de la tarda. És aconsellable anar reduint la il·luminació a mesura que es fa de nit.
  8. Deixar fora de l'habitació els mòbils, tauletes, televisors i altres dispositius electrònics.
  9. Dedicar temps a relaxar-se abans d'anar al llit, per exemple, prenent un bany, fent estiraments, escoltant música relaxant o meditant.
  10. Assegurar-se que l'habitació on dorms té un ambient adequat per al son: temperatura agradable, sense sorolls, amb colors relaxants, un llit còmode, etc.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive