El Departament de Salut ha incorporat la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en el cribratge en dones i persones amb coll uterí d’entre 30 a 65 anys al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental. L’objectiu és millorar la detecció d’aquesta infecció abans de la presència de lesions que puguin desenvolupar-se en càncer de coll uterí. Es pretén que, com a mínim, el 70% de les dones estiguin cribrades amb una prova d’alt rendiment, com és la prova de detecció del VPH, i que el 90% dels casos de càncer estiguin tractats adequadament. En el desplegament participen els ASSIR del Barcelonès Nord i Maresme (Badalona-Sant Adrià, Santa Coloma i Mataró) i els del Vallès Oriental (Granollers i Mollet).
- La incorporació de la prova de VPH s’emmarca en l’actualització del Protocol de detecció precoç del càncer de coll d’úter que s’està desplegant en dues fases a Catalunya.
En la fase actual el cribratge és oportunista; les dones poden sol·licitar la prova al seu centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) o bé aquesta es realitza aprofitant una altra consulta. En la segona fase, a partir de 2025, el cribratge serà poblacional, és a dir, la prova s’oferirà proactivament a totes les dones i persones amb coll d’úter d’entre 30 i 65 anys.
El virus del papil·loma humà (VPH) és una de les infeccions de transmissió sexual més comunes arreu del món. Es tracta d'un grup de més de 200 tipus de virus, alguns dels quals poden causar berrugues genitals o lesions a la pell, mentre que altres estan relacionats amb el desenvolupament de certs tipus de càncer, com el càncer de coll uterí, anus, penis o gola. La majoria d'infeccions per VPH són asimptomàtiques i es resolen espontàniament gràcies al sistema immunitari, però en alguns casos poden persistir i derivar en complicacions greus. La vacunació contra els tipus més perillosos de VPH, combinada amb el cribratge regular, és una eina clau en la prevenció d'aquests càncers.
Comentaris