Infants i videojocs: pautes per un bon ús
Infants i videojocs: pautes per un bon ús

Infants i videojocs: pautes per un bon ús

Els videojocs formen part del nostre dia a dia, per això és important saber gestionar-ho des de ben petits.

Els videojocs estan presents arreu. Ja no es tracta només d'un element present en consoles de sobretaula i portàtils, sinó que també els tenim a l'ordinador, a les tauletes i als mòbils. Per això, cal seguir una sèrie de pautes que permetin fer-ne un bon ús: gaudir de l'oci interactiu sense caure en els abusos és important. Aquestes són algunes de les indicacions que ens arriben des del Consorci Sanitari del Maresme i la seva unitat de joc patològic i addiccions comportamentals.

El primer i principal, ubicar la consola o l'ordinador en un lloc comú de la casa. Això permetrà que els pares i mares puguin interactuar i observar que s'està fent. De fet, un element clau és precisament el de mostrar interès per allò que juguen els teus fills, inclús jugar amb ells per entendre què senten, què experimenten i què els hi ofereix. Això permet entendre molt millor aspectes bons i dolents, perfilar opcions de compra i també millorar la comunicació familiar.

Ús, però no abús

És important que els videojocs es facin servir en la seva justa mesura, ja que és fàcil que s'enganxin per les recompenses que ofereixen: com més jugues, més avances i més interessant es posa. Cal pactar i parlar el temps de joc recomanat, sempre tenint en compte les recomanacions d'ús de pantalles que les especialistes del Consorci Sanitari del Maresme ja van fer en aquest article. Al final, es tracta d'assegurar-se que no es mengi temps d'altres activitats, ni per suposat d'accions principals (dormir, menjar, etc.). El temps lliure dels infants és per gaudir-lo, però no pot vehicular-se només a través dels videojocs.

D'altra banda, és important identificar canvis de comportaments en els infants per posar-hi fre. Si es posen nerviosos o agressius, cal aturar-los, fer-los descansar i animar-los a fer altres activitats. El videojoc ha de servir com esbarjo, inclús com a motivació, però no com un element de frustració. Ja tornarà a jugar-hi a l'endemà, si escau. 

Elements de seguretat: cal la implicació dels pares

Per norma, la majoria de dispositius compten amb controls parentals que permeten acotar què poden fer els infants i a què poden jugar. És important que els pares i mares aprenguin totes les funcions de cada dispositiu per activar-los i delimitar-ne el seu ús. Des d'avisos si fa massa hores que juguen fins a limitacions en les compres, passant per controls com tenen algunes tauletes on el pare o la mare ha de verificar que aquell joc que vol l'infant es pot descarregar.

A banda, també hi ha molts elements de privacitat que cal controlar, com l'acceptació o no d'invitacions d'usuaris desconeguts o què es comparteix a xarxes de la nostra activitat. Aquesta és una tasca dels adults que s'ha de dur a terme prèviament i que és molt important.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive