Medicaments i aliments
Medicaments i aliments

La importància de prendre medicaments correctament: què no combina amb què

Segons quins aliments poden fer augmentar o disminuir l'absorció i l'efecte de certs medicaments, i arribar a ser ineficaços o tòxics

Prendre medicaments pot ser un ritual diari per a moltes persones, però alguna vegada ens hem preguntat si ho fem correctament? És comú prendre pastilles amb suc durant l'esmorzar, però potser aquesta no és la millor elecció.

Estem acostumats a combinar la presa de medicaments amb els nostres àpats, argumentant que és millor fer-ho amb l'estómac ple per evitar possibles efectes secundaris. Però qui hauria pensat que menjar una poma mentre prenem paracetamol pot minvar l'efecte analgèsic?

La interacció amb certs aliments pot afectar l'absorció i l'eficàcia dels medicaments, i fins i tot pot fer-los ineficaços o tòxics en els casos més greus.

Amb l'objectiu de desmuntar falses creences i costums arrelats, el Consell General de Col·legis de Farmacèutics ha desenvolupat una guia sobre les interaccions entre aliments i medicaments (IAM), a més d'iniciar una campanya per informar sobre les interaccions més rellevants.

Amb l'ajuda de la farmacèutica Mar Blanco, membre de la vocalia d'Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), explorarem les interaccions més destacades amb els medicaments més comuns.

Quatre regles importants

Tot i que hi ha algunes excepcions, segons els professionals de la salut, les quatre regles generals són:

  1. Prendre medicaments en dejú i fora dels àpats (1 hora abans o 2 hores després de menjar), amb algunes excepcions.
  2. Acompanyar sempre els medicaments amb aigua.
  3. Seguir la pauta matí/migdia/nit en comptes de la pauta esmorzar/dinar/sopar.
  4. Evitar consumir alcohol fins a 48 hores després de finalitzar qualsevol tractament.

Cada cas és diferent i ha de ser valorat individualment, per la qual cosa Blanco recomana informar el professional de la salut sobre la dieta, hàbits i l'ús de herbes o complements alimentaris, que sovint "poden ser veritables amenaçes, ja que són fonts concentrades de nutrients".

Interaccions destacades: l'aranja i l'herba de Sant Joan

Hi ha dos aliments que destaquen en les interaccions amb medicaments i, per tant, es recomana evitar-los quan prenem tractaments: l'aranja i l'herba de Sant Joan.

L'aranja: Aquest cítric pot incrementar els nivells de més de 85 medicaments a la sang, provocant una sobre medicació amb possibles efectes secundaris greus. La seva interacció és especialment perillosa amb medicaments immunosupressors i contra la hipertensió.

L'herba de Sant Joan: Amb propietats antidepressives, accelera l'eliminació d'altres medicaments del sistema, reduint-ne l'eficàcia. És crucial evitar-la, sobretot, en tractaments per al VIH i anticonceptius orals.

Evitar sempre l'alcohol

L'alcohol interfereix amb diversos medicaments, alterant-ne el metabolisme i podent causar efectes tòxics o greus. Es recomana evitar l'alcohol fins a 48 hores després de finalitzar un tractament. Les interaccions amb l'alcohol poden afectar antidepressius, analgèsics, antihistamínics sedants i antibiòtics, entre d'altres.

Prendre consciència d'aquestes interaccions és clau per garantir l'eficàcia dels medicaments i evitar possibles complicacions. Seguir les regles generals i consultar amb professionals de la salut són passos importants per garantir una correcta administració de la medicació.

Font: ccma.cat

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive