Antibiòtics
Antibiòtics

La IA obre una nova via contra la resistència als antibiòtics

Gràcies a les tècniques d'IA els científics han identificat prop d'un milió de fragments de proteïnes antimicrobianes que tenen la capacitat de matar o inhibir el creixement d'infeccions severes

Investigadors de les universitats de Pensilvània (Estats Units) i Queensland (Austràlia) han descobert gairebé un milió de molècules amb el potencial de convertir-se en antibiòtics d'última generació. Entre aquestes, una setantena han demostrat ser efectives contra 63 patògens diferents que, fins ara, han mostrat resistència als antibiòtics actuals.

Els científics han aprofitat les tècniques d'intel·ligència artificial (IA) i d'aprenentatge automàtic per analitzar una gran diversitat del món microbià. Aquesta tecnologia avançada ha permès als investigadors escrutar una col·lecció de genomes que comprèn la composició genètica de més d'un milió d'organismes naturals provinents d'entorns diversos, com els mars, els sòls, i els budells humans i animals.

César de la Fuente, un dels investigadors principals de la Universitat de Pensilvània, va explicar a Catalunya Ràdio l'abast de la seva recerca: "Aquests microbis venen de tots els llocs més recòndits de la Terra que et puguis imaginar. Hem explorat amb intel·ligència artificial moltíssima de la matèria obscura microbiana del nostre món."

Gràcies a aquesta recerca innovadora, els científics han identificat prop d'un milió de fragments de proteïnes antimicrobianes que tenen la capacitat de matar o inhibir el creixement d'infeccions severes, com la meningitis, la pneumònia, la sèpsia i les infeccions del tracte urinari. Més enllà dels resultats de laboratori, algunes d'aquestes molècules han demostrat la seva efectivitat en combatre infeccions resistents en ratolins.

Acceleració dels resultats gràcies a la IA

Un dels aspectes més destacats d'aquesta recerca és la velocitat amb què s'han obtingut els resultats. La utilització de les noves tecnologies ha permès una reducció significativa del temps de recerca. De la Fuente subratlla aquesta fita: "Amb mètodes tradicionals, potser trigues cinc o sis anys a descobrir un o dos candidats a ser nous antibiòtics. Aquí, amb la IA, hem aconseguit trobar-ne gairebé un milió en qüestió d'hores. És un pas sense precedents en el món científic."

Els resultats d'aquesta investigació han estat publicats a la prestigiosa revista científica 'Cell'. Es tracta de l'estudi més ampli fet fins ara sobre com el conjunt de microorganismes naturals pot ser una font prometedora de nous antibiòtics.

Ara, la intenció dels investigadors és "inundar" la fase preclínica amb una gran quantitat d'aquestes molècules. L'objectiu és que algunes d'elles superin els diversos passos necessaris per acabar convertint-se en medicaments antibiòtics i, com destaca De la Fuente, "salvar vides".

Un futur esperançador

Aquesta troballa representa una nova esperança en la lluita contra la resistència als antibiòtics, un problema de salut global que ha anat creixent en les darreres dècades. La capacitat d'identificar un nombre tan gran de potencials antibiòtics en tan poc temps gràcies a la IA podria revolucionar el camp de la medicina i proporcionar noves eines per combatre infeccions resistents que actualment no tenen tractament efectiu.

La col·laboració internacional entre les universitats de Pensilvània i Queensland demostra la importància de la cooperació científica global per afrontar desafiaments de salut pública i trobar solucions innovadores que puguin tenir un impacte positiu en la vida de milions de persones arreu del món.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive