Amb l'arribada de l'estiu, el sistema de salut català es prepara per afrontar els mesos de calor amb una contenció de despesa i una reducció de l'activitat. Aquesta situació comportarà una retallada dels llits d'hospitalització i l'ajornament de l'activitat no urgent a l'atenció primària, segons ha admès el Departament de Salut.
Els hospitals catalans, especialment els grans centres com l'Hospital Vall d'Hebron, es veuran obligats a tancar més llits i a reduir les visites aquest estiu. Aquest hospital, el més gran de Catalunya, tancarà un 24% dels seus llits d'hospitalització, un total de 272 llits, durant els mesos de juliol, agost i setembre. Habitualment, l'hospital ja tancava part dels llits a l'estiu, però només representava un 16% i només durant el mes d'agost. Ara, la reducció s'estendrà a gairebé una quarta part dels llits durant tres mesos complets.
Fonts de l'Hospital Vall d'Hebron han explicat que aquest increment en el nombre de llits tancats i la reducció de l'activitat es deu a la necessitat de complir amb el pressupost, una situació agreujada per la no renovació de centenars de professionals eventuals. Aquestes mesures són part d'un conjunt d'accions destinades a gestionar els recursos disponibles de manera eficient.
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que "la població no ha de patir" per la manca de pressupostos a Salut. Tot i això, ha reconegut que la continuïtat dels comptes obliga a contenir les despeses del departament amb una gestió acurada. Això implica retallar els reforços d'estiu als centres d'atenció primària i l'activitat en hospitals com el Vall d'Hebron.
Durant un acte a Olot, Balcells ha assegurat que l'ajornament de visites no afectarà les cirurgies oncològiques, cardiovasculars o urgents. Tanmateix, ha advertit que caldran mesures per gestionar la situació amb els recursos disponibles. El conseller ha volgut destacar que, durant la primera meitat de l'any, "s'ha incrementat més d'un 10% l'activitat quirúrgica a tot el sistema", i que la llista d'espera acabarà a finals d'any amb xifres similars a les previstes inicialment.
L'atenció primària, perocupada
Els professionals de l'atenció primària també expressen inquietud per les conseqüències de la contenció pressupostària. Segons han rebut informacions, aquest estiu no es podran fer substitucions i alguns contractes temporals no es renovaran. El Departament de Salut ha avançat que ajustaran les plantilles i les cobertures en zones on l'activitat baixa considerablement durant l'estiu. L'Institut Català de la Salut (ICS) analitzarà on és més necessari concentrar els recursos.
L'estiu passat, que va ser el primer completament fora de la pandèmia, Salut encara va disposar d'un pressupost extraordinari que va permetre fer molta activitat no urgent amb hores extres. Aquest any, però, no es comptarà amb aquest pressupost addicional, el que dificultarà la realització d'activitats no urgents.
La pròrroga dels pressupostos també tindrà un impacte negatiu. Els comptes s'havien planificat amb un increment de més de 142 milions d'euros per a l'atenció primària, una partida que ara no està disponible. Aquesta situació obligarà els hospitals i centres de salut a adoptar mesures de contenció que poden afectar l'atenció no urgent, però sempre intentant minimitzar l'impacte en les urgències i les necessitats més crítiques de la població.
Font: ccma.cat/324
Comentaris (7)