L’Hospital de Mataró Anuari 2022. Foto: Csdm
L’Hospital de Mataró Anuari 2022. Foto: Csdm

Els hospitals comencen a gestionar directament les baixes

Els hospitals del sistema públic comencen a gestionar directament les baixes de cirurgia major ambulatòria i de parts

Els hospitals de la xarxa pública catalana (sistema SISCAT) han començat aquesta setmana a tramitar de manera directa les baixes laborals de cirurgia major ambulatòria i de parts. D’aquesta manera els usuaris no hauran de desplaçar-se als centres d'atenció primària (CAP) per fer aquesta gestió personalment. El Departament de Salut calcula que la nova mesura permetrà estalviar 100.000 desplaçaments innecessaris i destaca que s’agilitzen els processos administratius i es millora l'experiència del pacient en aquests dos supòsits d’incapacitat temporal.

La mesura es va testar a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell com a prova pilot i, des del març, els usuaris ja poden demanar la tramitació d’aquests tipus de baixes laborals de manera regular. Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida van començar a tramitar aquestes baixes a l’abril i ara s’estén de forma progressiva a la resta de centres. 

Operacions que no necessiten ingrés i alguns casos de parts

En el cas de la cirurgia major ambulatòria, una intervenció quirúrgica major que no requereix l’ingrés a l’hospital, es calcula que pràcticament tots els pacients en situació laboral activa, més del 97%, podria demanar un baixa laboral segons el diagnòstic associat. 

D’aquest percentatge, un 10% requerirà una baixa inferior a 5 dies, per la qual cosa l’hospital li farà la baixa i l'alta en el mateix acte administratiu. Pel que fa a la resta de pacients, el centre hospitalari només els farà la baixa i el posterior seguiment es continuarà fent des de l'atenció primària. El departament calcula que la gestió des del centres hospitalaris estalviarà entre 64.000 i 85.000 desplaçaments dels usuaris a l’atenció primària.

Quant als parts, el nou tràmit que s’activa des dels hospitals és l’alta per a les dones que en el moment del part tenien una baixa laboral activa. Es calcula que el 41% de les dones que ingressen a l’hospital per tenir el nadó estan en aquesta situació, de manera que aquesta nova gestió pot evitar gairebé 17.000 desplaçaments anuals al CAP per gestionar l’alta mèdica.

Menys burocràcia als CAP i circuits més eficients

La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s’emmarca en la desburocratització de l’atenció primària i vol millorar la sanitat, amb circuits més eficients, així com la percepció del pacient. Sumats als supòsits de baixes laborals que ja s’estan tramitant des dels hospitals, Salut calcula que s’evitaran 200.000 desplaçaments l’any. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive