L'Hospital de Mataró en risc de tancar l'hospitalització pediàtrica. Foto: R.Gallofré
L'Hospital de Mataró en risc de tancar l'hospitalització pediàtrica. Foto: R.Gallofré

L'Hospital de Mataró, en risc de tancar el servei d'hospitalització de pediatria

Els infants que requereixin ingrés podrien haver de derivar-se a Can Ruti per la manca de pediatres, però s'està intentant reorganitzar el servei per evitar-ho.

Situació greu a l'atenció pediàtrica de l'Hospital de Mataró. La manca de professionals sanitaris, que s'arrossega des de fa temps i s'ha agreujat en les darreres setmanes, fa que s'estigui en risc d'haver de tancar, total o parcialment, el servei d'hospitalització de pediatria. A data de dijous, dia 13 al migdia aquest fet encara no s'ha produït i s'està treballant per reorganitzar el servei amb els efectius disponibles, però en les properes hores podria donar-se la situació que alguns dels infants que requereixin ingrés no puguin fer-ho a Mataró hagin de ser derivats a l'Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona. 

Actualment a l'Hospital de Mataró hi ha ingressats 7 nounats i 8 infants. Des del Consorci Sanitari del Maresme s'assegura que l'atenció a aquests pacients està totalment garantida a l'hospital mataroní, i que no seran derivats a cap altre centre hospitalari a curt termini. Les mateixes fonts assenyalen que, ara per ara, el servei d'ingrés hospitalari segueix obert per als nous casos que puguin arribar i requerir hospitalització. La situació, però, podria canviar. De fet, és molt inestable, ja que fonts de la plantilla assenyalen que ahir dimecres l'ordre donada per direcció era aturar els ingressos, quelcom que hauria canviat aquest dijous.

Des del Consorci es reconeix que s'està produint una "situació d'excepcionalitat al servei de Pediatra en les darreres setmanes". L'Hospital de Mataró va molt curt de pediatres, quelcom força habitual en el conjunt de la sanitat pública catalana i que en el cas de l'Hospital de Mataró s'ha agreujat en els últims dies per la coincidència de baixes i altres factors, que des del Consorci no s'han detallat. Tot plegat fa, segons les mateixes fonts, que el servei de pediatria "es vegi afectat".

Fonts de la plantilla assenyalen a Capgros.com que aquesta manca d'efectius, de la que alerten des de fa temps, s'ha hagut de compensar amb un increment d'hores extra dels professionals disponibles, que en alguns casos hauria arribat a doblar la xifra màxima establerta; hi hauria professionals amb més de 800 hores acumulades quan el topall és de 380 a l'any. Això hauria comportat que els pediatres diguessin prou, quelcom que hauria portat a que el nombre de metges acabi sent insuficient per garantir serveis com ara la hospitalització.

En aquest mateix sentit, fonts dels treballadors consultades per l'Agència Catalana de Notícies precisen que al gener ja es va evidenciar una falta de professionals quan es va fer la planificació dels horaris de tot l’any, moment en què “ja faltava omplir les hores equivalents a 4,5 pediatres”. Aquesta manca d’especialistes s’hauria agreujat les últimes setmanes fins el punt que l’hospital ara té oberta una convocatòria de set places de pediatria per reforçar el servei, en el qual ara hi ha 23 metges operatius.

Malgrat que des de la plantilla donen per fet que s'hauran de derivar les hospitalitzacions pediàtriques a altres centres, des del Consorci Sanitari del Maresme s'insisteix que s'està intentant reorganitzar el servei per continuar amb l'activitat amb la major normalitat possible. Les properes hores, per tant, seran clau per trobar una solució al que podria esdevenir una de les pitjors crisis de l'Hospital de Mataró en els darrers temps. Aquest dijous a la tarda els facultatius pediàtrics i la direcció de l'Hospital mantenien una trobada per estudiar possibles reorganitzacions i canvis de torn. 

Comentaris (26)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive