Herpes zòster, què és i per què apareix
Herpes zòster, què és i per què apareix

Herpes zòster, què és i per què apareix

Està associat al virus de la varicel·la, té una presència molt elevada i és força molest.

Quan el virus de la varicel·la es desperta, apareix l’herpes zòster. Tant l'una com l'altra les produeix el mateix virus, que quan s'ha tingut varicel·la a la infantesa es manté latent durant anys en el sistema nerviós i es pot reactivar a partir dels 50 anys. En declaracions al portal de notícies de Televisió de Catalunya, 324.cat, la doctora Judit Villar, metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses i responsable de la Unitat de Vacunació Internacional de l'Hospital del Mar, explica per què es produeix l'herpes zòster: "El virus és el mateix que de la varicel·la i queda latent en els nervis. Quan les defenses de l'organisme disminueixen, a partir dels 50 anys, es pot reactivar i provoca l'herpes zòster."

Es tracta d'una infecció que no sol ser mortal, però que és molt dolorosa i pot portar complicacions greus. Es manifesta en forma d'una franja d'erupcions, que pot aparèixer a qualsevol lloc del cos.

Té una incidència elevada: 350 casos per 100.000 habitants. Es dona una mica més en dones que en homes. La principal complicació és la neuràlgia postherpètica. Però el problema més important, segons la doctora Villar, es dona en persones immunocompromeses, sigui per malaltia o perquè prenen certs fàrmacs: "Aleshores l'herpes zòster pot dur a hepatitis, encefalitis, meningitis, inflamació pulmonar..., complicacions molt més greus."

També es poden produir lesions cròniques, paràlisi facial, problemes de visió, infeccions per bacteris en les erupcions... Tot això afecta la qualitat de vida. Però també suposa una càrrega per a la sanitat, perquè el 70% de les persones de més de 50 anys amb herpes zòster s'ingressen.

Més del 96% de la població adulta ha passat la varicel·la. Però com que el virus queda en estat latent, això no impedeix que es reactivi a l'edat adulta.

La vacuna de la varicel·la és molt eficaç. A Catalunya s'administra als quinze mesos i als tres anys. També es posa a preadolescents d'onze-dotze anys que no hagin passat la malaltia o no n'hagin estat vacunats.

Però la vacuna de la varicel·la la van desenvolupar investigadors japonesos als anys 70 i les dècades següents va ser progressivament aprovada i utilitzada a diversos països. Per això, la doctora Villar explica que no podem saber quant de temps dura el seu efecte: "No portem prou anys administrant-la i no podem saber quant dura la immunitat. I els adults de més de 50 anys no l'hauran rebut de petits. Per tant, la vacuna de l'herpes zòster és recomanable a totes les persones que superin aquesta edat."

Font: ccma.cat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive