Noves normes per als contactes estrets de positius de Covid
Noves normes per als contactes estrets de positius de Covid

Què has de fer a partir d'ara si ets contacte estret?

Les persones que hagin estat en contacte amb un positiu de Covid han de seguir fent aïllament si no estan del tot vacunats, però no se'ls farà PCR si no presenten símptomes

El departament de Salut de la Generalitat ha introduït canvis en la gestió sanitària de la pandèmia, que implica modificacions en les normes establertes per als contactes estrets. Aquests canvis han generat força confusió ja que, amb els positius disparats en les darreres setmanes, moltes persones es troben en aqueta situació. 

Els contactes estrets són aquelles persones que han compartit espai amb un positiu de Covid-19. Per ser considerats així, han d'haver estat a menys de 2 metres de distància, durant més de 15 minuts, sense protecció (mascareta) i des de les 48 hores prèvies a l'inici dels símptomes. Si la persona que ha donat positiu no té símptomes, s'han de comptar les 48 hores prèvies a la realització de la prova diagnòstica.

La principal novetat en les persones que han estat contactes estrets és que la Generalitat ha decidir no fer-los prova diagnòstica (PCR o antígens) a no ser que presenti símptomes. Quelcom que fins ara no era així, ja que es feia PCR o antígens a tothom encara que fos asimptomàtic. Dit això, els contactes estrets han de seguir fent aïllament (quarentena de 10 dies) per tallar la cadena de contagis, ja que durant aquest temps poden estar incubant la malaltia. 

Les noves condicions per als contactes estrets

  • Contacte estret: menys de 2 metres, més de 15 minuts, sense mascareta, des de 48 hores prèvies a inici dels símptomes
  • Quarantena: obligatòria durant 10 dies per a les persones sense pauta completa de vacunació, encara que siguin asimptomàtics
  • Prova diagnòstica: només si el contacte estret presenta símptomes
  • Vacunats amb la pauta completa: no han de fer quarentena (a no ser que presentin símptomes)
El CAP Ronda Prim, que acull dos dels centres de primària de la ciutat. Fotos: R. Gallofré

El CAP Ronda Prim, que acull dos dels centres de primària de la ciutat. Fotos: R. Gallofré

Hi ha una altra novetat a tenir en compte: les persones vacunades amb la pauta completa que siguin contactes estrets i no presentin símptomes sí que estan exemptes de fer aïllament. Ara bé, han d'estar atentes per comprovar que durant els següents dies no desenvolupin símptomes compatibles amb el virus. Tampoc se’ls farà cap prova diagnòstica mentre no tinguin símptomes.

En cas que es presenti símptomes, el contacte estret ha de contactar de seguida amb el seu metge o metgessa a través de l’eConsulta o trucar al 061 Salut Respon per comunicar la seva condició de contacte estret d’un cas de COVID-19. Ha de fer aïllament domiciliari seguint les normes ja establertes i ha d’estar localitzable al llarg de tot el període de seguiment.

Salut duu a terme el seguiment de contactes estrets, que només s'activa quan la persona amb qui ha estat en contacte dona positiu. Rebran un SMS a través del gestor o de l'eina ContacteCovid.cat i caldrà  que facin un correcte aïllament per poder tallar la cadena de contagis. 

 

 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive