Greixos bons vs. greixos dolents
Greixos bons vs. greixos dolents

Redacció

Greixos bons vs. greixos dolents

Diferències i allò que cal saber en relació als greixos, perquè no tots són dolents.

La paraula greix té una connotació negativa, però en realitat els greixos també tenen una cara amable. De fet, el nostre cos necessita un cert tipus de greixos o lípids per metabolitzar-los i poder dur a terme algunes de les seves funcions. El bloc elsmasovers.cat ho explica perfectament.

Greixos: els bons, els dolents i els molt dolents

La nutricionista Alexa Schmitt afirma que els greixos bons són els insaturats. I que els greixos saturats poden ser consumits, però amb moderació. Els més dolents per el nostre organisme són els greixos trans, que sí que és convenient evitar-los tant com sigui possible.

Els greixos trans són els encarregats d’augmentar els nivells de colesterol. Concretament l’anomenat “colesterol dolent” (LDL), que conté baixos nivells de lipoproteïna. Aquest tipus de colesterol està estretament lligat a malalties cardiovasculars.

Com sabem quins aliments contenen aquest tipus de colesterol dolent (LDL)?

Com a norma general, podríem dir que és preferible consumir aquells greixos que es troben en estat líquid a temperatura ambient, és a dir, és preferible consumir oli d’oliva abans que mantega o margarina.

A continuació et presentem alguns consells per triar els millors aliments per tenir una dieta sana i equilibrada pel què fa els lípids o greixos.

Monoinsaturats (greixos insaturats)

Alguns dels aliments que contenen grans quantitats d’aquests greixos són l’oli d’oliva, les nous, els advocats… pots utilitzar crema d’alvocat en lloc de crema de formatge. O bé, utilitzar oli d’oliva en lloc de mantega per donar el toc gustós als plats com ara al puré de patates.

Poliinsaturats (greixos insaturats)

Hi ha dos tipus principals de poliinsaturats; els omega 6 i els omega 3. L’omega 6 es pot trobar als olis vegetals. I l’omega 3, als peixos (salmó, tonyina…), l’oli de lli i nous.

Greixos saturats

Carn vermella i carns greixoses. També se’n troben a la mantega, olis de coco, de palma… gaudeix d’un bon tall de carn però amb moderació, que aquest tipus d’aliment representi un 10% de la teva dieta.

Greixos trans

Són molt utilitzats per tal d’allargar les dates de caducitat dels aliments, especialment en aquells aliments processats.

I un consell. La llei permet a la indústria alimentària etiquetar els seus productes com a “lliure de greixos trans” si contenen menys de 0,5 grams d’aquests greixos. Revisa el contingut nutricional a les etiquetes per assegurar-te que realment no contenen aquest tipus de greixos trans. La paraula “hidrogenat” també ens indica que l’aliment conté aquests greixos.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive