Fins a 700 malalties es diagnostiquen més tard en les dones
Fins a 700 malalties es diagnostiquen més tard en les dones

Fins a 700 malalties es diagnostiquen més tard en les dones

La psiquiatra de Vall d'Hebron Gemma Parramon diu que els estereotips de gènere són un dels principals factors de risc

La psiquiatra de Vall d'Hebron, la doctora Gemma Parramon Puig, alerta de com la perspectiva de gènere és important per evitar que fins a 700 malalties tinguin un diagnàstic tardà en dones respecte els homes. "La forma d'emmalaltir és diferent entre homes i dones. La comunitat científica i mèdica ho té claríssim", assegura i afegeix: "Hi ha molt desconeixement de com emmalalteix la dona. Hem d'investigar més i hem de tenir més dubtes i reconèixer-los".

La psiquiatra destaca que la medicina ha agafat com a model l'home caucàsic i que tota la resta és "extrapolat". "Si la melodia que escoltem ens sona, ens sentim còmodes i fem un bon diagnòstic. Però quan no coneixem la melodia, no ens l'han explicat a les facultats ni l'hem vista en llibres ni 'papers', no ens sentim segurs", contraposa.

Un dels exemples més paradigmàtics d'aquestes diferències el va mostrar un estudi liderat pel Servei de Cardiologia de Vall d'Hebron publicat el 2019: la mortalitat per infart en les dones (18%) duplica la dels homes. La doctora Antonia Sambola, al capdavant d'aquell estudi, va atribuir aleshores aquesta diferència al fet que les dones tarden més a acudir a urgències i aguanten més els símptomes, que moltes vegades es confonen amb altres causes, com l'ansietat, i es minimitzen.

Per a Parramon Puig, és molt important que els estudis clínics incloguin tant homes com dones -també des de l'inici, en els models animals, diu- i que segreguin les dades per sexe. "Caldrà més personal i més inversió. Però és un tema de justícia", recalca.

"Parlem de violència obstètrica perquè som conscients que existeix, però en totes les especialitats hi ha violència, tot i que els usuaris o els metges no tenen coneixements suficients per identificar-la. Que diguin a una dona amb uns símptomes determinats que està una mica estressada és violència simbòlica", afirma.

La medicina biquini

Sobre la necessitat d'incorporar la perspectiva de gènere, Parramon Puig subratlla el concepte de 'medicina biquini', establert per la cardiòloga Nanette Wenger als anys 80 per referir-se a la medicina i recerca que se centren en els pits i l'aparell reproductor de la dona però no va més enllà.

"Hem identificat la dona com a mare i aquí ja perdem molta informació. Tenim moltes malalties ginecològiques, però també altres que afecten d'una forma diferent les dones, com les del cor", diu la psiquiatra, que indica que més de 700 malalties es diagnostiquen més tard en les dones que en els homes [ho recull el llibre 'Perspectiva de gènere en medicina', de la Fundació Dr. Antoni Esteve].

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive