Una de cada tres persones adultes pateix de fetge gras, una condició que, sense el maneig adequat, pot evolucionar cap a fibrosi hepàtica i, eventualment, cap al deteriorament significatiu de la funció hepàtica. En un descobriment esperançador, el camp de la medicina ha assolit un assoliment notable amb la primera aprovació d'un fàrmac específicament dissenyat per afrontar aquesta malaltia en els seus estadis més avançats: el resmetirom.
Aquesta aprovació ha arribat primer als Estats Units, on el resmetirom s'ha comercialitzat sota el nom de Rezdiffra, amb perspectives d'expansió cap a Europa en els propers mesos. Aquesta fita ha estat possible gràcies a un assaig clínic internacional d'ample espectre, en què l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha jugat un paper clau, juntament amb altres 244 centres repartits en 15 països.
Els resultats preliminars de l'assaig, que han estat publicats en la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine, ofereixen una llum d'esperança: el resmetirom ha demostrat ser capaç d'atenuar significativament la presència de greix hepàtic, així com de reduir la inflamació, el dany cel·lular i la fibrosi hepàtica. Aquests són els principals indicadors de la malaltia del fetge gras, que fins ara no disposava de cap tractament farmacològic específic, limitant-se les opcions de maneig a l'inducció de la pèrdua de pes i a l'exercici físic.
El doctor Juan M. Pericas, destacat membre del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Vall d'Hebron, subratlla la importància d'aquest avanç: fins ara, la manca d'un tractament farmacològic específic per al fetge gras limitava les opcions terapèutiques a les intervencions de canvi d'estil de vida. El desenvolupament i aprovació del resmetirom obren un nou horitzó en el tractament d'aquesta patologia, prometent millorar el diagnòstic, el seguiment i, en última instància, la qualitat de vida dels pacients afectats.
Com funciona el Resmetirom?
El resmetirom opera com a regulador del metabolisme dels lípids i la glucosa, exercint la seva acció a través de l'hormona tiroidal. L'assaig clínic que ha permès la seva aprovació ha examinat la seva seguretat i eficàcia en el tractament del fetge gras avançat, involucrant 966 pacients dividits en tres grups: un de control (placebo) i dos dosis diferents de resmetirom (80 mg i 100 mg).
Un any després de l'inici del tractament, entre un 26% i un 30% dels pacients tractats amb resmetirom van mostrar millores significatives, amb una reducció de la fibrosi en un 24-25% dels casos. A més, el medicament ha demostrat ser eficaç en la reducció dels nivells de colesterol LDL i triglicèrids, tot això amb efectes secundaris generalment lleus a moderats.
La continuïtat de l'estudi s'estendrà fins que els participants hagin completat quatre anys i mig de tractament, en un seguiment exhaustiu que promet aprofundir en la comprensió i maneig d'aquesta condició cada vegada més prevalent. Aquesta avenç marca un punt d'inflexió en el tractament del fetge gras, oferint esperança a milions de persones arreu del món.
Comentaris