Estar en forma física no només és bo per al cos, sinó que també té un impacte positiu en la salut mental, especialment en infants i adolescents. Aquesta és la conclusió d'un estudi innovador que ha examinat les dades de gairebé dos milions de joves a Taiwan, confirmant els beneficis de l'activitat física en la prevenció de trastorns com l'ansietat, la depressió i el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH).
L'estudi, publicat a la revista mèdica especialitzada JAMA Pediatrics, ha analitzat les dades de nens i nenes de 10 i 11 anys, seguint-los durant un període de temps mitjà de sis anys, fins que tenien entre 16 i 17 anys. Utilitzant proves nacionals d'aptitud física i una base de dades de salut, els investigadors han establert una correlació entre el rendiment físic dels estudiants i la incidència de trastorns mentals.
Els resultats de l'estudi són reveladors. Una millora en la condició cardiovascular, la resistència i la potència muscular s'associa amb una reducció en el risc de trastorns mentals com l'ansietat, la depressió i el TDAH. Els indicadors concrets inclouen una disminució en el temps per córrer 800 metres, un augment en el nombre d'abdominals per minut i una major distància en els salts de llargada.
Per exemple, es va trobar que una reducció de 30 segons en el temps de córrer 800 metres estava relacionada amb menys risc d'ansietat i TDAH en noies, i menys ansietat en nois. A més, un augment de 5 abdominals per minut es va associar amb una menor incidència d'ansietat i TDAH en nois, i una menor depressió i ansietat en noies. Augmentar la distància del salt de llargada també va mostrar beneficis similars en la reducció dels trastorns mentals.
Correlació entre rendiment acadèmic i físic
A més, l'estudi va revelar una correlació entre el rendiment acadèmic i físic, destacant que els estudiants amb millors nivells de condició física també tenien una menor incidència de trastorns mentals. Això suggereix que els programes d'aptitud física podrien ser una estratègia eficaç per prevenir els problemes de salut mental en aquest grup d'edat.
Tot i que l'estudi ha analitzat les dades fins al 2019, s'ha tingut en compte la influència de factors com el sexe i els ingressos familiars en els resultats. No obstant això, es recomana una investigació més detallada per comprendre millor com els programes d'aptitud física poden ser implementats com a mesura preventiva en trastorns mentals en infants i adolescents.
Així doncs, aquest estudi posa de manifest la importància de fomentar l'activitat física entre els joves no només per a la seva salut física, sinó també per al seu benestar mental, proporcionant una via prometedora per abordar els problemes de salut mental des de les edats més primerenques.
Font: ccma.cat/324
Comentaris