Dolor mandibular
Dolor mandibular

L’estrès i el dolor mandibular, com fer-hi front

L’estrès pot causar moltes dolències i de diferents tipus, i un d’ells és el dolor de mandíbula. Aquest es pot evitar o solucionar de diferents maneres que mirarem d’explicar-vos en aquest article.

El dolor de mandíbula per estrès és un problema molt freqüent i la seva incidència està augmentant de manera progressiva a causa de l'estil de vida atrafegat que portem la majoria de les persones.

La mandíbula és l’os que permet dur a terme la masticació de manera que compleix una funció bàsica en la digestió i la nutrició. L’estrès influeix d’una manera important en la nostra salut. Així, en episodis de molta tensió, tendeixen a presentar-se en trastorns com el bruxisme.

Relació entre el mal de mandíbula i l'estrès

El mal de mandíbula per estrès és molt freqüent. A moltes persones els sorprèn la relació entre les dues afeccions. De fet, hi ha molta gent ni tan sols percep estar estressada. Tot i això, la relació entre l'estrès i els trastorns temporomandibulars ha estat observada en estudis científics.

D’aquesta manera, també s’han detectat d'altres símptomes associats com el mal de cap, els espetecs, el bloqueig de la mandíbula i la dificultat per obrir la boca. Aquests tendeixen a manifestar-se després d'episodis de tensió, o bé quan la persona no aconsegueix descansar de forma adequada.

Segons explica un article d'IMED Dental, la boca és una de les principals vies d'escapament de l'estrès. És a dir, és un dels llocs on més es manifesta. Per això, en situacions que el detonen, molts tendeixen a estrènyer amb força i de manera involuntària les dents.

En conseqüència, les peces dentals grinyolen entre si i els músculs mandibulars queden sotmesos a una tensió constant. És el que es coneix mèdicament com a 'bruxisme'. Es calcula que gairebé el 70% de la població espanyola pateix o ha patit aquesta situació en algun moment de la seva vida.

És una patologia que pot evolucionar a quelcom greu, atès que la tensió constant pot fer que el dolor s'estengui cap a altres zones, com el coll i l'esquena. A més, el grinyolar de les dents fa que aquestes es debilitin i s'erosionin.

El bruxisme és una cosa que pot passar en qualsevol moment del dia, encara que és més freqüent que es produeixi durant la nit, mentre la persona dorm. El gran inconvenient és que és una cosa totalment inconscient.

Acostuma a causar mal de mandíbula, però també sensibilitat dental i molèsties a les orelles. Sovint, menjar aliments molt freds o calents resulta força molest. I encara que l'estrès és una de les causes principals del bruxisme, també pot tenir lloc en quadres depressius.

Com combatre el mal de mandíbula per estrès?

La incidència del mal de mandíbula per estrès ha incrementat en les darreres dècades. El motiu és simple: cada cop hi ha més circumstàncies i entorns que detonen nivells alts d'estrès, sobretot a nivell laboral.

Hi ha moltes maneres d'abordar aquest símptoma, però cal consultar primer l'odontòleg per descartar-ne altres possibles causes. Sovint es recomana una fèrula de descàrrega que s'ajusta a les dents. La seva funció és evitar que les peces es xoquin entre si per reduir o impedir-ne l'erosió.

També permet que la mandíbula es relaxi durant el son per reduir la recurrència del bruxisme en aquest període. En certs casos, se n'indica l'ús durant el dia.

Tenir cura del son

El mal de mandíbula està molt influenciat per la qualitat del son. La major part dels episodis de bruxisme tenen lloc al llarg de la nit. A més, acostuma a associar-se a un mal descans, despertars freqüents, malsons i altres problemes de son.

Per això, una manera d'afrontar aquest problema és millorar els hàbits de son. Hi ha certes conductes a l’hora de dormir que fomenten anar al llit amb un estat d’agitació. Per exemple, sopar just abans de dormir, veure la televisió o estar amb el mòbil.

Així doncs, l'ideal és fer activitats que sí que ajudin a la relaxació. Llegir abans de dormir, prendre una dutxa tèbia i meditar en són alguns exemples.

Gestionar l'estrès

Tenint en compte que el mal de mandíbula està relacionat amb l'estrès, cal aprendre a gestionar aquest problema. Per això, hi ha certs hàbits de vida saludables que poden resultar molt beneficiosos.

Passar temps a l'aire lliure i fer activitats a l'exterior -caminar, visitar parcs, caminar a la platja, anar a la muntanya i similars- millora considerablement la percepció de l'estrès.

Una cosa semblant passa amb la pràctica d'exercici físic. Tant els esports com altres modalitats d’activitat física tenen un impacte positiu en la disminució de la tensió.

Evitar els estimulants

Les substàncies estimulants són una de les principals causes de nerviosisme i alteracions del son. Per exemple, les drogues com el tabac, l'alcohol o fins i tot altres de més potents (amfetamines o cocaïna) estan molt associades a aquest problema.

El mateix passa amb la cafeïna o la teïna. En persones que pateixen mal de mandíbula per estrès, s'aconsella eliminar totes aquestes substàncies de la rutina. És possible que el bruxisme disminueixi només amb reduir-ne el consum.

Font: mejorconsalud.as.com

Comentaris (1)

Doctor Caparròs. Medicina General Fa 9 mesos
El dolor de mandíbula per estrès és un problema molt freqüent i la seva incidència està augmentant de manera progressiva. Jo ja en conec, pel cap baix, a més de 50.000 afectats. Si deixan de relacionar-ho amb les tres i ho relacionan per exemple amb les quatre o les cinc, l'index de curació és molt alt.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive