Espai Fragilitat, un servei pioner per promoure l’autonom...
Espai Fragilitat, un servei pioner per promoure l’autonom...

Redacció

Espai Fragilitat, un servei pioner per promoure l’autonomia de la gent gran

El Consorci Sanitari del Maresme va arrencar a finals de 2021 un projecte que estudia casos i els ajuda a millorar-ne l’autonomia

El Consorci Sanitari del Maresme va arrencar a finals de l’any passat un servei pioner a l’Estat espanyol per prevenir la fragilitat de la gent gran i promoure’n l’autonomia. Sota el nom d’Espai fragilitat, es busca crear un dispositiu capaç d’atendre la fragilitat de les persones grans, fer-ne una avaluació i donar les eines correctes perquè millorin el seu dia a dia. Es troba en un estat de prova pilot amb l’objectiu final de, si se’n valida l’eficàcia, integrar-lo al sistema sanitari públic. Hi participaran 400 persones a les que se li farà un seguiment durant un any pre valorar si la intervenció del projecte prevé la fragilitat, la discapacitat i la dependència funcional. Està finançat pels fons europeus FEDER.

Per dur-ho a terme s’ha creat un nou equip de suport per a la prevenció i atenció integral a la fragilitat, ubicat a l’Hospital de Mataró i que és de caire multidisciplinar: un metge de família, una infermera, dos fisioterapeutes, una treballadora social i una dietista, als que se suma com a consultors del projecte un farmacèutic, un metge rehabilitador, un geriatre i un psiquiatre.

El funcionament del projecte és el següent: tres centres d’atenció primària de Mataró -Centre, Cirera-Molins i Argentona- identifiquen pacients de més de 65 anys amb situació pre-fràgil i, per tant, compleixen un o dos dels cinc criteris de la fragilitat, que són la pèrdua de pes, la pèrdua de força, el cansament, la poca activitat física i l’alentiment de la marxa. Un cop identificat, en aquesta gent se’ls programa una visita a l’Espai-Fragilitat, on se’ls avalua en cinc eixos associats:

 • Mèdic: hi ha diverses malalties, dolor o depressió?
 • Farmacològic: prenen medicaments? Són necessaris? Interaccionen entre ells?
 • Nutricional: hi ha desnutrició?
 • Funcional: poden fer front a les activitats del dia a dia?
 • Social: tenen suport familiar, social o institucional?

Degut a que les persones que participen en aquesta prova són pre-fràgils, el que es busca és evitar que arribin a l’estat de fràgil. Amb l’avaluació, a cada una se’ls fa un seguit de recomanacions personalitzades per revertir l’estat pre-fràgil i prevenir-ne la discapacitat i dependència funcional. A partir d’aquí, se’ls fa un seguiment cada dos mesos durant un any.

És una proposta inexistent al sistema sanitari, pel que s’acompanya d’un estudi científic per avaluar-ne la seva eficàcia, ja que normalment el 20% de les persones pre-fràgils passen a fràgil al cap d’un any. Es busca reduir el percentatge en un 7%.

La fragilitat i el seu impacte social

La fragilitat està vinculada a l’envelliment i provoca una regressió en la funció d’òrgans i sistemes, provocant que hi hagi major vulnerabilitat per patir malalties, caigudes, fractures, complicacions postoperatòries, discapacitat, dependència i un major risc de mort. Catalunya té un 11% de persones de més de 65 anys que són fràgils, quelcom que preval més en dones i que augmenta amb l’edat, superant el 50% en els majors de 80 anys. Un problema de salut que cal tenir una intervenció per millorar aquests resultats.

Ets fràgil?

Per saber si tens fragilitat, pots fer-te algunes preguntes. Et sents cansat? Tens dificultat per pujar escales sense aturar-te? No pots caminar 200 metres sense aturar-te? Pateixes cinc o més malalties? Has perdut el 5% del teu pes en els últims 6 mesos? La resposta afirmativa a tres d’aquestes preguntes és sinònim de fragilitat.

Més informació a:

 • Csdm.cat
 • 93.741.77.00

Arxivat a:

Comentaris (1)

Shark Fa 1 any
Just now doing your test , yes I have the first three and others, but that's because I take medicine for cholesterol, prostrate enlarged, and pulmonary deseases, The medicine is the cause of the problems, doctors say to me its not possible to change the medicine

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive