És segur el cànnabis per a usos medicinals?
És segur el cànnabis per a usos medicinals?

És segur el cànnabis per a usos medicinals?

L’ONU reconeix les propietats medicinals d’aquesta droga,

A finals de l’any passat l’ONU va reconèixer les propietats medicinals del cànnabis i va eliminar aquesta planta de la classificació dels estupefaents més perillosos. El 324 explicava, aleshores, que aquest canvi facilitarà la investigació mèdica amb cànnabis. Els principis actius d'aquesta droga han mostrat resultats esperançadors en el tractament de malalties com el parkinson, l'esclerosi, l'epilèpsia, el dolor crònic o el càncer.

Fins ara, la investigació mèdica era possible, però de forma limitada perquè el cànnabis constava a la llista IV de les drogues més perilloses, sota control estricte, com l'heroïna. Però al voltant de cinquanta països ja han començat programes de cànnabis medicinal i el fet que l'ONU ho reconegui impulsarà la investigació sobre les seves propietats curatives.

Sigui com sigui, el cànnabis per a usos medicinals és segur perquè si no fos el cas les autoritats mèdiques i sanitàries pertinents no n’haurien aprovat la utilització. Una altra cosa, evidentment i com amb qualsevol producte farmacològic, és que s’hagi de seguir al peu de la lletra la posologia indicada. 

Així ho entén, de fet, el catedràtic de bioquímica i biologia molecular Manuel Guzmán, investigador que ha publicat el llibre ‘Usos medicinals del cànnabis’, un volum firmat per diversos experts. Guzmán s’expressava així en una entrevista amb El País de l’octubre del 2019: “El cànnabis és un complement segur i eficaç si s'utilitza bé. Potser no és mai tan eficaç com medicaments de primera línia per a l'ansietat, l'insomni, la falta de gana o el dolor, que per si sols en un assaig clínic donaran millors resultats. Però cal tenir en compte que aquests pacients estan ‘polimedicats’, molt debilitats i el balanç entre eficàcia i seguretat és molt important.

El cànnabis pot aportar un petit efecte analgèsic, ansiolític, de millora de la gana. Són petits efectes que si els sumes en una sola substància pots millorar la qualitat de vida d'un pacient. Si el cànnabis pot substituir la càrrega d'opioides per al dolor, de benzodiazepines per l'ansietat o la cortisona per a la inflamació, a més d'una alternativa terapèutica aportem una possibilitat de reduir la quantitat de medicació que es pren.”

Algunes reflexions més

L’expert conclou amb aquestes reflexions: “El cànnabis és una substància emprada generalment per pacients bastant concrets. Tenen un ventall de malalties bastant ampli que solen ser cròniques i molt debilitants, en les quals la qualitat de vida general del pacient és clau perquè es trobi millor i pugui afrontar la malaltia. Tots els estudis que s'han fet amb cannabinoides, de més o menys envergadura, on millor puntuen sempre és en qualitat general de vida. Els pacients se senten millor.”

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive