Aproximadament un milió i mig de catalans experimentaran una primavera especialment difícil, segons l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Amb l'arribada de mitjans de març, començarà la pol·linització del plàtan, tradicional anunci de la primavera, i amb ella, la necessitat per als al·lèrgics de prendre precaucions per combatre els símptomes d'aquesta estació de l'any.
Aquest any, les temperatures inusualment altes de l'hivern i la sequera extrema no han alterat el calendari de pol·linització de les plantes, però s'ha observat un fenomen sorprenent: alguns arbres, com els xiprers, han florit de manera extraordinària. Malgrat la pluja del passat cap de setmana que va alleujar una part del pol·len dels xiprers, les quantitats que es desprenen seran "extraordinàries" i amb concentracions notòriament elevades.
La Dra. Jordina Belmonte, investigadora de l'ICTA-UAB, destaca que la falta d'aigua ha portat els xipressos i avellaners a produir més pol·len com una forma de resistència. Adverteix que aquesta primavera serà particularment intensa, fins i tot per a aquells que pensaven que la sequera podria alleujar els seus símptomes al·lèrgics. Molts arbres han augmentat els seus esforços per fer més flors, la seva manera de reproduir-se, assegurant-se així la continuïtat de l'espècie.
Pronòstic variable en funció del temps
A Catalunya, aproximadament un milió i mig de persones pateixen alguna forma de patologia al·lèrgica, amb el 40% d'aquests casos atribuïts als pòl·lens. La quantificació dels grans de pol·len i la previsió dels nivells pol·línics per a la primavera són essencials per prevenir exposicions elevades als al·lèrgens. La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l'ICTA-UAB i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia de la UAB (BABVE) elaboren aquests pronòstics basant-se en les previsions meteorològiques.
El pronòstic actual apunta a un març, abril i maig lleugerament més càlids de l'habitual, amb precipitacions normals durant març i abril, i un maig més sec. No obstant això, aquestes prediccions podrien canviar; episodis de pluges o vents forts podrien afectar la concentració de pol·len a l'aire, modificant les condicions al·lèrgiques esperades.
Les localitats on més s'incrementen els nivells de pol·lins al·lèrgens a Catalunya són Lleida, mentre que a Tarragona i Girona experimenten una disminució. Els tipus de pol·lens que més augmenten són el xiprer, el plàtan d'ombra i l'olivera.
Amb l'augment d'al·lèrgies respiratòries, actualment patides per un milió i mig de persones, es preveu que aquesta xifra pugui duplicar-se el 2050. Aquest augment posa pressió sobre el sistema de salut pública amb un increment de visites a urgències, tractaments i hospitalitzacions. La doctora Teresa Garriga-Baraut, especialista en al·lergologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, destaca la importància de la detecció precoç de la rinitis al·lèrgica per prevenir complicacions com l'asma i altres malalties al·lèrgiques associades. Amb el 25% de la població que pateix rinitis, i un 12% que pateix asma al·lèrgica, la prevenció esdevé crucial en la gestió de la salut al·lèrgica a Catalunya.
Font: ccma.cat/324
Comentaris