Identitat de gènere
Identitat de gènere

Què és la identitat de gènere i quins tipus hi ha?

Hi poden haver tantes identitats de gènere com persones habiten la Terra, però per posar-hi una mica d’ordre se n’han definit els principals tipus

El tema de la identitat de gènere comporta nombrosos dubtes i és que, tot i que només uns anys era impensable considerar que les persones no només podien sentir-se ‘home’ o ‘dona’ segons el sexe amb què naixessin, la veritat és que avui en dia ja s’ha superat aquest marc tan encarcarat. Malgrat tot, encara hi ha molta confusió sobre això. La realitat és complexa i intentarem aclarir-ne alguns termes.

D’entrada, el gènere es confon freqüentment amb l'orientació sexual. Distingir tots dos conceptes permet entendre les infinites realitats que giren al voltant de la construcció de la identitat de gènere, un procés personal i únic.

Primer de tot s’ha de distingir el gènere del sexe. El sexe té a veure amb característiques biològiques a nivell genètic, genital i somàtic que divideix els éssers humans en femelles i mascles. El gènere està relacionat amb allò social: valors, actituds, pràctiques, característiques o comportaments que interioritzem com a propis d'un o altre sexe. D’aquesta manera, podem situar el gènere en el pla psicològic, la interiorització d'expectatives i normes que s'atribueixen a pertànyer a un sexe o un altre.

A continuació us parlarem de les diferents identitats de gènere que hi ha. De fet, hi poden haver tantes identitats com persones habiten la Terra, però per posar-hi una mica d’ordre se n’han definit els principals tipus.

Cisgènere

Algú que és cisexual o cisgènere té una identitat de gènere d’acord amb el gènere amb el que va néixer, és a dir que s’identifica amb el sexe que se li va assignar biològicament.

Transgènere

Els transgènere són aquelles persones que no s’identifiquen amb el gènere assignat al néixer, és a dir, si ets un noi t’identifiques amb el sexe femení, i si ets una noia t’identifiques amb el sexe masculí.

Gènere fluid

Tal i com diu el seu nom, les persones de gènere fluid són aquelles que ‘flueixen’ o es mouen entre els dos gèneres, és a dir, que no tenen una identitat clara ni fixa com a home o com a dona, però tenen clar que existeixen aquestes dues possibilitats.

Intersexual

Els individus intersexuals són els que en néixer tenen característiques sexuals que poden ubicar-se en ambdós sexes. Així doncs, la intersexualitat té a veure amb la part biològica, no la psicològica. Molts nadons que neixen amb aquesta dualitat genital són sotmesos a una cirurgia per assignar-li un determinat sexe.

Gènere no binari

Aquelles persones de gènere no binàri es caracteritzen per no sentir-se identificats amb el gènere masculí o femení. D’aquesta manera, el que fan és construir-se la seva pròpia identitat més enllà del marc binària.

Font: Cuidateplus

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive