Més de 700.000 catalans estan diagnosticats amb depressió
Més de 700.000 catalans estan diagnosticats amb depressió

Què és la depressió emmascarada?

La depressió és molt més que sentir-nos tristos i hem de saber identificar-la a temps per tractar el problema i millorar la nostra salut mental.

A mesura que la vida avança i tenim més i més responsabilitats personals i professionals, cuidar la nostra salut mental es torna una missió cada cop més complicada. Tot i que darrerament coneixem més del tema i s’elimina poc a poc aquesta etiqueta de tabú que durant tant de temps l’ha acompanyat, trastorns com l’ansietat o la depressió han de ser visibles per poder comprendre com ens afecten i saber tractar-los a temps. Per aquí us parlem d’un tipus de depressió emmascarada que afecta físicament en comptes de centrar-se en el pla psicològic i mental.

Què és la depressió emmascarada?

Es tracta d’una variant de la depressió on els símptomes no solen ser de tipus psicològic, com sentir una profunda tristesa o una gran apatia, sinó físics. Els pacients que la pateixen solen acudir al metge amb queixes sobre diversos dolors i molèsties orgàniques que viuen cada dia. Tot i que l’origen del mal és psicològic, el pacient tracta d’amagar-ho i ho nega fins que acaba afectant el seu cos de forma física.

De fet, es creu que gairebé el 10% de les persones que acudeixen als centres d'assistència primària queixant-se de dolors físics realment estan patint depressió i només la meitat rep un diagnòstic adequat, ja que la gran majoria de tractaments farmacològics no serviran per tractar un problema del qual s’han d’ocupar especialistes com psiquiatres i psicòlegs

Símptomes de la depressió emmascarada  

 • Ansietat
 • Mal de cap
 • Problemes digestius i pèrdua de gana
 • Problemes de son i fins i tot insomni tardà
 • Cansament, astènia i fatiga
 • Trastorns cardíacs
 • Dolor d'esquena
 • Vertigen
 • Pèrdua del desig sexual

El problema principal amb aquets tipus de depressió és que sol ser més difícil de diagnosticar i trobar l’origen del problema, ja que si el pacient nega aquesta arrel resultarà molt complicat el descobrir-la. Tot i que no tots els metges pensin que l’origen del malestar pot estar en el pla psicològic, cada cop són més els que s’ho plantegen, ja sigui des del primer moment en que el pacient entra a la consulta o bé després d’un període de medicació infructuosa.

Depressió emmascarada en nens i nenes

Si pensem que podem estar patint depressió emmascarada, com a adults és més fàcil trobar solucions, però què passa quan aquest problema arriba als infants? Es tracta d’un trastorn molt comú en nens i nenes, que el poden representar tant a través de problemes evidents com hiperactivitat, conducta agressiva, antisocial i trastorns d’aprenentatge com mitjançant una queixa d’estar patint mal de cap o d’estómac.

Saber comunicar-nos correctament amb ells per arribar al fons de l’assumpte és essencial per poder determinar si és necessari portar-los al pediatra o bé a un especialista de psicologia infantil.  En tots els casos, tenir paciència i ser comprensius amb la situació que els nostres fills, familiars o amics estan patint és d’agrair i essencial de cara a avançar en el camí cap a la milloria.

Font: psicologíaymente

Comentaris (3)

Antonio Paramisi Fa 2 anys
Vull recordar als autors d'aquest fantàstic relat què tambè hi ha la anomenada depressió telepàtica teledirigida. Aquesta s'origina quan reps una trucada pel mòbil d'un número qu+e no coneixes. Els simptomes són molt semblants: dolor d'orella, mal de cap, vertigen, dolor d'esquena, problemes cardíacs i de l'estòmac entre altres. En breu sortirà una resenya d'aquesta malaltia nova, de la era dels mòbils.
Carles Fa 2 anys
Costa no trobar algú que tingui aquests simptomes, el que vindriem a preguntar, quí no pateix de depresió avui en dia ? En un grau o altre ? Només cal parar vista i oïde.
jordi Fa 2 anys
Ningú que no hagi patit crisi d'ansietat i angoixa es pot imaginar per un moment el que això representa. quedes en un estat permanent de confusió i un munyo de nervis que no es pot explicar. Sobre tot, no dieu a ningú que es trobi en aquesta situació que surti i es distregui perquè el que realment necessita es calma i tranquil·litat, per superar la crisi
Anna Fa 2 anys
Es veritat. Realment es difícil d'explicar...

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive