Què és l'alfabetització de la salut?
Què és l'alfabetització de la salut?

Què és l'alfabetització de la salut?

Un concepte que l'OMS destaca no només per saber, sinó també per fer millor seguiment de qualsevol procés.

La sanitat està adoptant noves formes on el ciutadà, el pacient i el seu entorn passen a ocupar el centre dels esforços i estratègies. La participació activa en tots els aspectes de la societat és una realitat. Però només poden prendre's decisions efectives a partir del coneixement i l'adquisició d'habilitats específiques. Ens referim al concepte d'"alfabetització de la salut".

L'OMS la defineix com "el conjunt d'habilitats cognitives i socials i la capacitat d'una persona per a accedir, comprendre i utilitzar la informació amb la finalitat de promoure i mantenir una bona salut".

És a dir, que implica el coneixement, la motivació i les habilitats de les persones per a accedir, comprendre, avaluar i aplicar la informació sobre salut amb la finalitat de formar judicis i prendre decisions en la vida diària sobre l'atenció sanitària, la prevenció de malalties i la promoció de la salut, mantenint o millorant la seva qualitat de vida. Hi ha evidència científica sobre que l'alfabetització en salut influencia els resultats.

De fet, existeix evidència que mostra que les persones amb una baixa alfabetització en salut tenen menor compliment terapèutic, capacitat reduïda per a l'autogestió de la seva malaltia crònica, major prevalença de factors de risc, pitjors indicadors de morbiditat i la mortalitat, a més d'un increment dels costos de l'atenció sanitària.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive