L'Hospital de Mataró.
L'Hospital de Mataró.

Un error de diagnòstic a l'Hospital de Mataró acaba amb l'extirpació d'un testicle a un nen

L'Audiència de Barcelona condemna CatSalut a indemnitzar el menor amb 72.000 euros perquè no se li va diagnosticar a temps una torsió testicular

L’Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat la companyia asseguradora del Servei Català de la Salut per un error de diagnòstic a l’Hospital de Mataró de la patologia que patia un nen, i que va derivar en l’amputació d’un dels seus testicles. El menor, resident al Maresme i que tenia 7 anys quan es van produir els fets, ha estat indemnitzat amb 72.000 euros. El Consorci Sanitari del Maresme, ens gestor de l'Hospital de Mataró, no ha entrat a valorar els fets. 

Els fets van tenir lloc l'any 2017 quan l'infant resident al Maresme tenia 7 anys

La notícia ha estat avançada per El Periódico de Catalunya i confirmada per Capgros.com, que ha tingut accés a la sentència judicial i al testimoni de la família del menor. Els fets es van produir al setembre de 2017, quan l’infant, R. M, resident a un municipi maresmenc, va patir sobtadament un dolor molt fort al testicle. La seva mare explica a Capgros.com que el va portar al CAP del seu poble, on li van aconsellar que es dirigís d’immediat a l’Hospital més proper, en aquest cas el de Mataró, ja que es tractava probablement d’una torsió testicular que requeria d’atenció d’urgència

La torsió testicular és una situació d’urgència causada per la rotació del testicle, que comporta l’estrangulació del flux sanguini. Si es detecta a temps, pot ser tractada i revertida fins i tot sense cirurgia, però el pas de les hores acaba comportant que l’amputació del testicle afectat sigui l’única opció. Això és el que, lamentablement, li va passar a l’infant, després de l’error inicial en el diagnòstic a l’Hospital mataroní.

Tres visites a l'hospital de Mataró

Tal i com explica la mare, l’equip mèdic de l’Hospital de Mataró que va atendre l’infant en primera instància li va diagnosticar d’entrada una infecció com a causa de la inflamació testicular que patia (el que es coneix com una orquipiedimitis) i el va enviar a casa. “I això que el nen estava vomitant de dolor al mateix hospital”, relata. Al cap de poques hores, veient que la situació no millorava, va tornar a portar el seu fill a l’Hospital, on li van receptar antibiòtics per fer front a la infecció, amb la consigna de tornar al centre hospitalari al cap de 24 hores si la situació no millorava.

Accés a urgències de l'Hospital de Mataró. Foto: R. G.

Accés a urgències de l'Hospital de Mataró. Foto: R. G.

Finalment va ser derivat a Can Ruti, on va ser operat dues vegades i li va ser extirpat el testicle

Efectivament, la cosa va anar a pitjor i a la tercera visita, quan ja havien passat més de dos dies de l’inici del dolor, l’Hospital de Mataró va decidir finalment derivar el nen a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, on l’infant va ser sotmès a una primera intervenció quirúrgica. En un primer moment els cirurgians van comunicar a la família que possiblement podrien salvar el testicle afectat del seu fill, però al cap de poques hores el nen va tornar a patir dolor agut i va haver de rebre una segona cirurgia, on finalment li van acabar extirpant el testicle esquerra.

La família va presentar una primera demanda contra l’asseguradora de CatSalut per negligència mèdica. L’any 2020, el jutjat número 33 de Barcelona va desestimar la demanda inicial, i a més va carregar a la família les costes del judici. “No només ens van dir que no teníem raó, sinó que ens volien fer pagar 20.000 euros”, s’exclama la mare de l’infant. Davant d’això, van recórrer amb un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial de Barcelona, que finalment ha acollit els arguments de la família i el seu equip legal.

L'Audiència de Barcelona

L'Audiència de Barcelona ha dictat sentència

El jutge posa de manifest l'error de diagnòstic i que l'alta hospitalària va ser "molt precipitada"

En la seva sentència, el jutge de l’Audiència de Barcelona conclou que es va produir una “responsabilitat mèdico-sanitària” a l’Hospital de Mataró, per "una incompleta exploració del pacient, per un error en el diagnòstic de la dolència que patia i, fonamentalment, una molt precipitada decisió d’alta hospitalària i retorn al domicili del perjudicat quan, encara que es considerés més probable l’existència d’una infecció, el més aconsellable i prudent, davant les conseqüències que (el diagnòstic) fos erroni, era mantenir el seguiment hospitalari del tractament instaurat". Per això, assenyala com a responsable a Sham, asseguradora del Servei Català de la Salut, per la “incorrecta i negligent prestació del servei sanitari del que l’Administració autonòmica és titular”. La indemnització que s’estableix per a la víctima és de 41.000 euros més els interessos, que ascendeixen a 31.000 euros més.

A l'espera d'una pròtesi

El noi és ara un adolescent de 13 anys a qui l’extirpació del seu testicle esquerra no només li va provocar un gran dolor i malestar en la fase de recuperació, sinó que li ha deixat seqüeles psicològiques importants. En un futur podrà tenir descendència ja que no ha quedat afectat en matèria de salut reproductiva, però tenir un únic testicle “li produeix molta vergonya”, segons destaca la mare. El nen juga a un equip de futbol i des que va patir l’extirpació rebutja canviar-se al vestuari davant dels seus companys. Aquest any està previst que li implantin una pròtesi per corregir el problema a nivell estètic.

Responent a la petició de Capgros.com, el Consorci Sanitari del Maresme, organisme que gestiona l'Hospital de Mataró, s'ha limitat a assenyalar que no entra a valorar sentències judicials. 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive