Com reduir el colesterol
Com reduir el colesterol

Entendre i controlar el colesterol: com reduir-lo amb una vida saludable

Tot el que cal saber sobre el colesterol, com reduir-lo i què fer per poder tenir uns hàbits més saludables.

banner celulitis Colldeforn maig
 

El colesterol és una substància cerosa i greix present tant en el nostre cos com en certs aliments que consumim. Aquesta molècula lipídica té un paper vital en diverses funcions corporals, incloent la producció d'hormones, la digestió dels aliments i la generació de vitamina D. No obstant això, quan els nivells de colesterol en el cos superen el necessari, aquest excés pot comportar problemes de salut significatius, com malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars.

Es classifica en dos tipus: LDL, conegut com a colesterol "dolent", i HDL, o colesterol "bo". El colesterol LDL pot acumular-se en les artèries, provocant la formació de plaques que poden restringir el flux sanguini i causar problemes cardíacs. En canvi, el colesterol HDL ajuda a eliminar l'excess de LDL, transportant-lo cap al fetge per a la seva eliminació.

Per a mantenir nivells saludables de colesterol, hi ha diverses estratègies que es poden incorporar al nostre estil de vida:Adoptar una dieta saludable: Consumir una dieta rica en fibra pot ajudar a reduir els nivells de LDL. Opti per aliments com fruites, verdures, llegums, nous i grans sencers. Redueixi el consum d'aliments amb alts nivells de greixos saturats i trans, que poden augmentar el colesterol LDL, i opti per carns magres i peixos rics en àcids grassos omega-3.

 1. Consumir fitosterols: Els fitosterols són compostos de plantes que poden reduir el LDL i augmentar el HDL. Es poden trobar en alguns aliments com el suc de taronja i els cereals.

 2. Exercici regular: Els exercicis aeròbics, com caminar, córrer, nedar o anar en bicicleta, poden ajudar a augmentar els nivells de HDL i a reduir els de LDL.

 3. Mantenir un pes saludable: La pèrdua de pes, si cal, pot ajudar a disminuir el LDL. Consulti amb un professional de la salut per a establir metes de pèrdua de pes realistes.

 4. Deixar de fumar: Fumar pot augmentar el risc de malalties cardíaques, augmentant els nivells del  LDL i danyant les parets de les artèries.

 5. Limitar el consum d'alcohol: Beure alcohol amb moderació pot ajudar a prevenir un augment en els nivells de LDL.

 6. Prendre medicaments si cal: Si els canvis en l'estil de vida no són suficients, pot ser necessari l'ús de medicaments. Les estatines són un dels medicaments més comuns que es prescriuen per a reduir els nivells de colesterol LDL. Aquests fàrmacs actuen inhibint una enzim del fetge responsable de la producció de colesterol, reduint així la producció global d'aquesta substància en el cos. A més, les estatines poden ajudar a reabsorbir el colesterol acumulat en les plaques de les artèries, frenant així l'avanç de la malaltia arterial coronària.Però com en tots els medicaments, les estatines poden tenir efectes secundaris, i l'ús d'aquests fàrmacs hauria de ser considerat juntament amb el metge, pesant els beneficis potencials enfront dels possibles riscos.

Per tant, és essencial no només entendre què és i com afecta la nostra salut, sinó també adoptar un estil de vida que promogui nivells saludables d'aquesta substància. En molts casos, aquest canvi d'estil de vida pot ser suficient per a mantenir el colesterol sota control. No obstant això, si els nivells continuen sent alts malgrat aquests canvis, pot ser necessari recórrer a medicaments prescrits pel metge. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive