Arròs, salmó i verdures
Arròs, salmó i verdures

Redacció

Eliminar els hidrats de carboni si et vols aprimar, un error fatal

Els hidrats de carboni, la font d'energia ignorada que més et val mantenir a la dieta.

Els hidrats de carboni han estat en el centre de moltes discussions sobre nutrició en els últims anys. Amb l'aparició de dietes populars que promouen la seva reducció, molta gent es pregunta si aquests són realment necessaris en la seva dieta. La veritat? Són absolutament essencials, sobretot si ets esportista.

Els hidrats de carboni són la principal font d'energia del nostre cos. Provenen d'aliments com els grans (arròs, blat, civada) o pasta de qualitat. Els beneficis d'aquests aliments són nombrosos:

  • Proveeixen vitamines del grup B, essencials per convertir els hidrats en glucosa, l'energia que les nostres cèl·lules utilitzen.
  • Incrementen el colesterol HDL (el "bo").
  • Són fonamentals per al correcte funcionament del sistema nerviós.
  • Contenen proteïna i vitamina E, que ajuden a combatre l'envelliment cel·lular i a potenciar el sistema immunitari.

Els esportistes necessiten hidrats de carboni

Els atletes en particular se beneficien de la incorporació d'hidrats de carboni en la seva dieta. Aquests nutrients no només omplen els dipòsits d'energia del cos, sinó que també juguen un paper en la síntesi de proteïnes en els músculs.

Quantitat i Qualitat

La quantitat d'hidrats de carboni que necessites depèn del teu nivell d'activitat física. No obstant això, com amb qualsevol altre nutrient, la qualitat és clau. Els midons són preferibles als sucres simples, especialment als sucres afegits. Una dieta equilibrada inclou una combinació de tots els macronutrients, sense excedir-se en calories ni en aliments ultraprocessats.

Desmuntant mites:la pasta no engreixa

Un dels mites més comuns és que la pasta fa guanyar pes. La realitat és que els hidrats de carboni no són els culpables del guany de pes, sinó un excés calòric i altres factors com una dieta mal planificada o una vida sedentària. La pasta, especialment la integral, pot ser un gran aliat en una dieta per perdre pes degut al seu alt contingut en fibra.

Dietes restrictives: un camí erroni

Moltes dietes per aprimar-se promouen la reducció dràstica de la pasta, però aquesta estratègia careix de base científica. Aquestes dietes solen ser desequilibrades i poden provocar un efecte rebot. La clau és una dieta equilibrada que inclogui tots els macronutrients en proporcions adequades al teu pes i nivell d'activitat.

Els hidrats de carboni són essencials per a la nostra salut i benestar, especialment si som esportistes. Escollir fonts de qualitat i mantenir una dieta equilibrada és la clau per aprofitar al màxim els seus beneficis. Si vols saber més sobre com incorporar els hidrats de carboni en la teva dieta, consulta professionals en nutrició com l'Anna Escalada, cap de nutricionistes de DiR.

Comentaris (2)

Berta Fàbregas Julià Fa 4 mesos
Com a dietista i PNI, no estic gens d’acord amb el que diu l’article. El tema de l’alimentació és molt delicat i s’ha de personalitzar molt. Tenim un 80% de la població amb sobrepès o obesitat, i moltes persones amb diabetis tipu 2 i fetge gras, aquestes malelties són un excès de carbohidrats mal gestionats.
Eduardo Cos Alfonso Fa 4 mesos
Penso que aques article es poc cientific, está desfasat. Els carbohidrats no cremats fan trigliceris directes el que provoca porblemas cardivasculars pitxor q el colesterol LDL i consumeixen insulina, facilitan l'esgotament pancreatic am lo que aumenta el risc de diabetis tipo II. incrementan l'acumul de greix afavorint l'obesitat Respecte al rendiment esportiu, dona pitxor rendiment que una dieta variada i restrictiva amb carbohidrats,

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive