Et dutxes cada dia? doncs malament rai
Et dutxes cada dia? doncs malament rai

Et dutxes cada dia? doncs malament rai

Els motius pels quals hauries de deixar de dutxar-te a diari segons la ciència.

Quan parlem de l'higiene personal, sovint es posa en dubte la freqüència amb la qual hem de dutxar-nos. La creença general és que més és millor, però realment és així? La pell, com a principal barrera de defensa del cos, conté una capa d'oli i una varietat de bacteris beneficiosos, així com altres microorganismes que ajuden a mantenir-la sana. No obstant això, l'acció de dutxar-se pot alterar aquest equilibri natural, sobretot si es fa amb aigua calenta i s'utilitza fricció intensa, eliminant aquests elements protectors. Aquesta pèrdua pot portar a:

  • Sequedat cutània, irritació i prurit.
  • Fissures la pell que poden esdevenir portes d'entrada per a bacteris i al·lèrgens, provocant infeccions i reaccions al·lèrgiques.
  • Si es fan servir sabons antibacterians, es poden eliminar les bacteris normals i desequilibrar el microsistema cutani, fomentant el creixement de microorganismes resistents als antibiòtics.
  • També és important recordar que el nostre sistema immunitari necessita una certa estimulació per part de microorganismes normals, la brutícia i altres exposicions ambientals per generar anticossos protectors i una memòria immunitària. Per aquesta raó, alguns pediatres i dermatòlegs no recomanen els banys diaris en nens.
  • A més, l'aigua que fem servir per netejar-nos pot tenir sals, metalls pesats, clor, fluor, pesticides i altres productes químics que poden afectar la nostra pell i la nostra salut en general.

Aleshores, quina és la freqüència recomanada per dutxar-se? No hi ha una resposta definitiva, ja que varia segons cada individu i les seves necessitats particulars. Però, de manera general, es suggereix que dutxar-se diverses vegades a la setmana —aproximadament unes quatre— podria ser suficient per a la majoria de persones, especialment si les dutxes són breus (de tres o quatre minuts) i se centren en les àrees com les aixelles i l'engonal.

Però, què passa si et costa renunciar a la teva dutxa diària? No et preocupis, hi ha mesures que pots adoptar per minimitzar els efectes sobre la teva pell. Escull aigua tèbia en lloc d'aigua calenta, evita esbandir la teva pell amb l'esponja i limita l'ús de sabó només a les àrees com les aixelles i l'engonal si no has tingut activitat física. Procura triar productes suaus que protegeixin i mantinguin l'humitat de la pell. I aprofita els dies que estiguis a casa per fer una pausa i permetre que la teva pell respirei es recuperi. Tot i així, si sents la necessitat de dutxar-te, no dubtis a fer-ho.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive