Dret a Morir Dignament demana que l’eutanàsia s’apliqui s...
Dret a Morir Dignament demana que l’eutanàsia s’apliqui s...

Dret a Morir Dignament demana que l’eutanàsia s’apliqui sense demores als pacients autoritzats

L’entitat critica que no s’hagin fet públiques les dades del 2023 i que els centres privats derivin casos als públics

L’associació Dret a Morir Dignament (DMD) ha reclamat aquest dimarts, en el tercer aniversari de l’aprovació de la llei de l’eutanàsia, que no hi hagi demores en les peticions dels pacients, que tots els professionals estiguin correctament informats i que els centres privats no derivin als públics els casos que els arriben. Malgrat no tenir dades actualitzades del 2023, l’entitat estima que a Catalunya hi va haver unes 220 sol·licituds, de les quals unes 110 es van aprovar. No obstant, no totes les peticions aprovades es van dur a terme perquè hi pot haver renúncies o persones mortes abans de l’eutanàsia. L’entitat també calcula que la mitjana d’espera va arribar als 53 dies, davant dels 45 del 2022.

Cristina Vallès, presidenta de DMD, ha fet una valoració positiva de l’aplicació de la llei a Catalunya des de fa tres anys, però veu aspectes millorables. Diu que des que una persona sol·licita l’eutanàsia fins que se li aplica haurien de passar entre 30 i 45 dies aproximadament, però actualment aquests terminis se superen lleugerament. No obstant, la situació a la resta de l’estat és pitjor, perquè la mitjana d’espera és de 75 dies. Segons Vallès, el motiu pot ser que els professionals i els administratius que han de fer els tràmits estan desbordats de feina. Les oficines de promoció de l’ajuda a morir no compten amb prou professionals, creu Vallès, i molts metges no poden assumir les peticions perquè no poden deixar la resta de pacients. Alguns, fins i tot, denuncia l’entitat, ni tramiten la petició, cosa que és il·legal.

També creu que moltes residències i centres sanitaris privats deriven casos a centres públics per objecció de consciència o per estalviar-se tràmits. També hi ha demores en els centres d’atenció primària públics de zones poc poblades, ja que els seus professionals no tenen gaires peticions d’aquest tipus i desconeixen la llei. En alguns casos, el retard provoca que la persona mori de forma natural o amb cures pal·liatives abans que se li apliqui l’eutanàsia.

L’entitat va rebre el 2023 unes 2.300 demandes d’assessorament personalitzat, fins i tot de treballadors socials.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive