Ansietat
Ansietat

Paula Saez

Diferències entre ansietat i problemes respiratoris

Us expliquem en què consisteix l’ansietat i els seus principals trets característics, a més de les diferències que té respecte als problemes respiratoris.

L’ansietat i la depressió són dos dels trastorns que més afecten a la població actualment. De fet, sentir ansietat de manera ocasional és una part normal de la vida. No obstant això, hi ha persones que els pateixen amb més freqüència i intensitat, cosa que es produeix arran de tenir preocupacions i pors intensos, excessius i persistents sobre situacions diàries. Sovint, aquests trastorns d'ansietat crònics arriben a uns límits massa elevats i produeixen atacs de pànic. En aquests moments, una de les sensacions és la de no poder respirar i sentir que ens ofeguem.

No cal dir que actualment, donada la situació global causada per la pandèmia de la COVID-19, qualsevol problema respiratori ens dispara una alarma. Per aquest motiu, a continuació us oferim una distinció entre l’ansietat i els símptomes que produeix i les dificultats relacionades amb la respiració que poden ser causades pel coronavirus o qualsevol altra raó.

Ansietat; tipus i diferències

Tal i com hem esmentat, tenir símptomes lleus d’ansietat és una cosa normal a la vida diària. Tot i així, el problema comença quan no som capaços de controlar els símptomes que aquest trastorn ens genera. A més, cal deixar clar que podem tenir més d'un trastorn a la vegada, poden ocórrer a qualsevol edat i que sovint l'ansietat sorgeix d'una malaltia que requereix tractament professional. Es poden establir diversos tipus d’ansietat en funció de la seva regularitat, intensitat i altres paràmetres:

 • Trastorn d'ansietat generalitzada: es caracteritza per presentar un nivell de preocupació desproporcionada respecte a la situació actual, és difícil de controlar i afecta la forma en què et sents físicament. Sovint ve acompanyat d’altres trastorns d'ansietat o amb la depressió.
 • Trastorn d'ansietat social (fòbia social): implica alts nivells d'ansietat, por o rebuig a situacions socials a causa de sentiments de vergonya, inseguretat i preocupació per ser jutjat o percebut de manera negativa pels altres.
 • Trastorn de pànic: implica episodis repetits de sensacions sobtades d'ansietat i por o terror intensos que arriben a un nivell màxim en minuts (atacs de pànic). Aquest tipus és el que està més relacionat amb la dificultat per respirar, el dolor al pit o els batecs ràpids, forts o com una sensació d’aleteig (palpitacions cardíaques).
 • Trastorn d'ansietat per separació: és un trastorn de la infantesa que es caracteritza per una ansietat que és excessiva per al nivell de desenvolupament del infant i que es relaciona amb la separació dels pares o altres familiars o persones que compleixen una funció paternal.
 • Fòbies específiques: es caracteritzen per una notable ansietat quan la persona es veu exposada a un objecte o situació específics, i un desig per evitar-los. En algunes persones, les fòbies provoquen atacs de pànic.

Diferències de l’ansietat amb els problemes respiratoris

Com podeu comprovar, els problemes respiratoris derivats de l’ansietat tan sols apareixen en situacions concretes i específiques. Per tant, podrem determinar si es tracta d’un problema greu i cas independent si la dificultat per respirar s’allarga amb el pas de les hores i els dies i no acaba passant, com si ocorreria en el cas de que estigués produïda per un atac d’ansietat. Sigui com sigui, si tenim qualsevol dubte i ens trobem veritablement malament, el més recomanable és acudir al metge o bé fer una consulta a un professional per sortir de dubtes.

Font: Mayoclinic

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive