Entorn escolar saludable
Entorn escolar saludable

Deu mesures urgents que els pediatres reclamen per a un entorn escolar menys contaminat

Els pediatres catalans, juntament amb epidemiòlegs d'ISGlobal, han elaborat un decàleg de deu mesures urgents per preservar la salut dels nens i nenes en els entorns escolars

Les escoles són l'escenari on els somnis i les aspiracions dels més petits prenen forma. No obstant això, aquestes institucions crucials per al futur estan exposant els nostres infants a nivells inacceptables de contaminació. Els pediatres catalans, juntament amb epidemiòlegs d'ISGlobal, han elaborat un decàleg de deu mesures urgents per preservar la salut dels nens i nenes en els entorns escolars.

  1. Pacificació del trànsit: Prioritzar la conversió dels voltants de les escoles en zones de vianants i limitar el trànsit motoritzat. Això inclou l'adopció d'un model de "Ciutat 30" per reduir la velocitat del trànsit a tots els carrers urbans.

  2. Mobilitat activa: Fomentar la creació de camins escolars i carrils bici segurs per afavorir la mobilitat activa dels alumnes i promoure la seva arribada i sortida de l'escola de manera autònoma i segura.

  3. Proximitat al centre escolar: Prioritzar la proximitat de les llars als centres educatius per reduir els desplaçaments motoritzats i promoure la mobilitat activa.

  4. Aparcaments per a bcicletes i patinets: Transformar els aparcaments de cotxes propers a les escoles en espais per a bicicletes, patinets i zones d'espera i joc amb vegetació, fomentant així una mobilitat més sostenible.

  5. Monitoratge de la qualitat de l'aire i acústica: Instal·lar sensors per mesurar la qualitat de l'aire i el soroll a les aules com a eina pedagògica i de millora de la salut, seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut.

  6. Naturalització dels espais escolars: Afegir vegetació als patis i voltants de les escoles per millorar la qualitat ambiental i reduir l'efecte illa de calor. També s'han de considerar les adaptacions necessàries per enfrontar el canvi climàtic.

  7. Activitats a l'aire lliure: Promoure l'activitat lectiva i no lectiva a l'aire lliure sempre que sigui possible, connectant als nens amb entorns naturals propers.

  8. Entorns sense fum: Implementar iniciatives com "Entorns sense fum" i "Classe sense fum" per prevenir l'exposició al fum del tabac als voltants de les escoles i abordar el tabaquisme en edats primerenques.

  9. Planes de salut mediambiental escolar: Establir plans de salut mediambiental a les escoles, involucrant tota la comunitat educativa i incorporant la salut mediambiental al currículum escolar.

  10. Participació de la comunitat: Incloure experts i membres de la comunitat en les decisions relatives a la mobilitat i als entorns escolars segurs i saludables, integrant-los en la planificació urbana i de mobilitat municipal.

Aquests deu punts estan basats en evidències científiques que indiquen que la contaminació té un impacte negatiu en la salut dels nens. L'asma infantil, pneumònies, bronquitis, al·lèrgies, retard en el desenvolupament cognitiu i trastorns com el TDAH i l'autisme estan directament relacionats amb la contaminació. Així que, és una prioritat reconèixer la importància de crear entorns escolars segurs i sans per al futur de les nostres generacions més joves.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive