Una anàlisi de sang pot evitar la clonoscòpia
Una anàlisi de sang pot evitar la clonoscòpia

Detecció precoç de càncer de còlon a través d'una anàlisi de sang

Una invenstigació revela que una anàlisi de sang pot identificar la presència de tumors cancerosos en el 80% dels casos de càncer de còlon diagnosticats i que pot ser una alternativa a la clonoscòpia

Una nova esperança emergeix en la lluita contra el càncer de còlon: la detecció precoç a través d'una simple anàlisi de sang. Això és el que revela un estudi publicat a la revista The New England Journal of Medicine, realitzat per un grup de metges especialitzats en gastroenterologia i recerca contra el càncer als Estats Units.

Els resultats d'aquesta investigació són esperançadors: una anàlisi de sang pot identificar la presència de tumors cancerosos en el 80% dels casos de càncer de còlon diagnosticats. A més, quan es combina amb altres tècniques com el test d'ADN a les femtes, la detecció en estadis inicials d'aquest tipus de càncer es pot optimitzar encara més.

Aquesta nova prova de detecció de càncer de còlon es basa en la identificació d'ADN circulant tumoral, una marcador que els tumors cancerosos emeten. Això obre la porta a una alternativa menys invasiva i més accessible que la colonoscòpia, la qual és la tècnica més comuna actualment per identificar aquest tipus de càncer.

La colonoscòpia, una prova que implica l'ús d'una càmera per examinar el còlon i el recte, és costosa, incòmoda i requereix sedació del pacient. A més, gairebé la meitat dels pacients diagnosticats amb càncer de còlon no havien sotmès a cap prova de detecció precoç, com el cribratge de sang a les femtes o la colonoscòpia.

Facilitar el cribatge

Aquest estudi posa de manifest la importància de facilitar l'accés a les proves de cribratge, especialment en una malaltia com el càncer de còlon, que té una alta taxa de mortalitat quan no es detecta precoçment. Els investigadors ressalten que, si bé l'anàlisi de sang pot ser una eina efectiva per a la detecció inicial, en cas de resultats anormals, encara és necessària una colonoscòpia per localitzar i extreure els pòlips.

El programa de cribratge ja ofereix la possibilitat de detectar aquesta malaltia en estadis incipients, però encara s'enfronta a reticències per part dels usuaris. Malgrat que l'Institut Català d'Oncologia envia periòdicament convocatòries per a aquestes proves, només el 60% de les persones sotmeses a aquestes invitacions finalment es fan la prova.

En conclusió, la detecció precoç del càncer de còlon a través d'una anàlisi de sang és una prometedora alternativa a les tècniques tradicionals com la colonoscòpia. Però per aconseguir un impacte significatiu en la reducció de la mortalitat per aquesta malaltia, és essencial promoure una major participació en els programes de cribratge i assegurar un seguiment adequat en cas de resultats anormals.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive