Hospital de Mataró.
Hospital de Mataró.

Detecció precoç d'un càncer molt comú: un programa d'èxit al Maresme

Més de 33.600 maresmencs han participat en el Programa de detecció precoç de càncer colorectal entre 2021 i 2022

banner no facis cua3
 

Més de 33.000 persones han participat en el Programa de detecció precoç de càncer colorectal en els últims dos anys, un tipus de tumor molt freqüent i que es pot detectar a temps. l Programa s’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Per participar-hi, només cal anar a una farmàcia amb la carta que envia el Departament de Salut.  Allà faciliten tot el necessari per fer la prova. També és a la farmàcia on cal retornar la mostra de femta presa a casa.

Si el resultat és normal, en dos anys s’envia una nova invitació per participar en el programa. Si es detecta alguna anomalia, es proposa a la persona fer una colonoscòpia, per descartar una lesió maligna i extirpar els pòlips que podrien acabar esdevenint en càncer de còlon. Durant aquests dos últims anys, s’han fet a l’Hospital de Mataró un total de 767 colonoscòpies derivades del programa de cribratge i prop del 70% del pacients presentaven una lesió, la majoria pòlips que s’han pogut extirpar. El programa ha permès diagnosticar 23 casos de càncer colorectal (14 el 2021 i 9 el 2022) que s’han pogut tractar de forma precoç.

El més habitual a Catalunya

El càncer de còlon i recte és el més freqüent a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any, i pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Si es detecta a temps, és més fàcil de tractar i és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora les probabilitats de supervivència del pacient.

És per això que els professionals volen conscienciar a la població de la importància de participar en el programa de cribratge i l’objectiu és poder augmentar el percentatge de participació fins el 65%.  Si es detecta a temps, és més fàcil de tractar i per això és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora les probabilitats de supervivència del pacient.

Comentaris (3)

Dr. Morel Fa 10 mesos
Aquest programa no és cosa de l'Hospital de Mataró, sino de la Generalitat. Per tant, fora millor que aquest hospital no es pengi cap medalla perquè no li pertoca. És ben cert que les endoscopies poden trigar setmanes i mesos. Tampoc és cert que sigui per a tothom de 50 a 69 anys perquè el programa exclou selectivament les persones que no estan empadronades, encara que visquin aquí.
Víctor Fa 11 mesos
Menos propaganda y más autocrítica. 2 años esperando una colonoscopia y 6 meses unas Gastroscopia, ambas aún pendientes y reclamadas. Seguiré haciendo dieta, que es sano, barato y con lo ahorrado comprando Almax o similar para pasar mejores noches.
Oriol Rosique Vila Fa 11 mesos
M’interessa participar en el programa de prevenció, on em puc adreçar per inicia el procés de col.laboració? Gràcies.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive