Participant en una prova de detecció de càncer colorectal a una farmàcia catalana. Foto: ACN
Participant en una prova de detecció de càncer colorectal a una farmàcia catalana. Foto: ACN

La detecció precoç de càncer colorectal, clau per a la supervivència

El tumor més freqüent a Catalunya es pot detectar a temps amb una senzilla prova de sang en femta que es fa a casa, com la que es promou des del Consorci Sanitari del Maresme

El Càncer de Còlon i Recte és el tumor més freqüent a Catalunya, amb més de 6.000 nous casos cada any. Si es detecta a temps, tal i com destaquen des del Consorci Sanitari del Maresme, és més fàcil de tractar. Es tracta d'un dels millors exemples de com la detecció precoç millora les probabilitats de supervivència del pacient.

Per detectar-ho, només cal fer una senzilla prova de sang en femta, com la que es promou des del Consorci Sanitari. La població d'entre 50 i 69 anys rep una carta on se'l convida a fer-se la prova cada dos anys, i la participació al territori supera el 40%, una xifra rècord al país. 

En concret, es tracta d'una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Per participar-hi, només cal anar a una farmàcia amb la carta que envia el Departament de Salut. Allà faciliten tot el necessari per fer la prova. També és a la farmàcia on cal retornar la mostra de femta presa a casa.

.Durant l’últim any, un total de 40.669 habitants del Maresme –homes i dones d’entre 50 i 69 anys– han rebut la “invitació” per participar en el Programa de detecció precoç de càncer colorectal que promou el Departament de Salut de la Generalitat. D’aquests, 18.058 es van fer la prova, el que suposa una participació del 44%, la més alta des que es va iniciar el programa a la comarca l’any 2015.

El càncer de còlon i recte és el més freqüent a Catalunya, i és la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.600 anuals). Es pot desenvolupar durant mesos sense produir cap molèstia i, si es detecta a temps, és més fàcil de tractar. És per això que els professionals volen conscienciar a la població de la importància de participar en el programa de cribratge i l’objectiu és poder augmentar el percentatge de participació fins al 65%.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive