Malgrat ser una patologia crònica, la diabetis permet als pacients portar una vida per complet normal. I, encara que al principi el diagnòstic suposa un xoc per les persones que el pateixen i per tot el seu entorn, en realitat les seves rutines a penes canvien, si és que ja mantenien un estil de vida saludable. Però no sols cal tenir en compte la salut física: una altra part important de la diabetis és la gestió emocional d'aquesta.
El primer pas per fer-li front a la diabetis és reconèixer i assumir la nova condició. És el pas més senzill, però també pot ser el més complicat per la fortalesa mental que requereix. Per això en aquest moment, en el del debut, l'ajuda dels psicòlegs es torna imprescindible.
Deixar enrere estigmes i prejudicis
Un canvi en la vida necessita un temps d'adaptació. Per aquest motiu és fonamental que, una vegada que la patologia s'ha diagnosticat, cadascun es prengui el temps necessari per agafar de nou les regnes d'una vida que pot desenvolupar amb total normalitat.És vital deixar enrere els estigmes i els prejudicis, i demanar suport emocional, ja que la diabetis sol anar lligada a quadres psicològics com la depressió i l'ansietat. És important que els pacients de diabetis gaudeixin d'una bona salut tant mental com familiar.
Acudir al psicòleg no sols és aconsellable, sinó que és gairebé obligatori en aquesta mena de malalties, que són cròniques i solen presentar dificultats per gestionar-ne en el seu moment de debut i també en els anys posteriors. Comptar amb les sessions de teràpia que siguin necessàries ajudarà al pacient amb diabetis a suportar millor la seva patologia, a no desanimar i a mantenir un estat anímic estable que faciliti l'adherència del tractament.
El següent pas, clau per comptar amb quantitat i qualitat de vida, és comptar amb educació diabetològica individualitzada, on l'alimentació i l'esport són pilars bàsics per portar un bon control glucèmic.
Comentaris